Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 14, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » MĂSURĂ: Autorităţile judiciare vor primi informaţii şi despre cazierul cetăţenilor non-UE

MĂSURĂ: Autorităţile judiciare vor primi informaţii şi despre cazierul cetăţenilor non-UE 

Foto: www.caleaeuropeana.ro

Sistemul european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS), folosit în prezent exclusiv pentru schimbul de informații privind cazierele judiciare ale cetățenilor europeni, va putea fi utilizat și pentru cazierele cetățenilor din afara UE, în urma unei propuneri formulate de Comisia Europeană – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Atacurile de la Paris din luna noiembrie au confirmat nevoia urgentă de a asigura o cooperare judiciară mai solidă între statele membre. ECRIS este un instrument important de combatere a infracționalității transfrontaliere. Astăzi propunem îmbunătățirea sa, pentru a asigura un acces mai ușor la condamnările cetățenilor din afara UE. Judecătorii, procurorii și polițiștii vor dispune de mijloace mai bune de cooperare, pentru a garanta securitatea tuturor cetățenilor”, a declarat Vĕra Jourová – comisarul european pentru Justiţie.

ECRIS permite autorităților judiciare naționale să primească informații despre condamnările penale anterioare pronunțate în alte state membre. În prezent, prin intermediul ECRIS, statele membre își transmit anual circa 288.000 de cereri de informații privind condamnările penale pronunțate împotriva cetățenilor europeni.

Adaugă un Comentariu

*