Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » MĂSURĂ: „Ghid îndrumător”, în locul manualelor pentru clasa a V-a care nu au fost tipărite!

MĂSURĂ: „Ghid îndrumător”, în locul manualelor pentru clasa a V-a care nu au fost tipărite! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.telegrama.ro)

Elevii de clasa a V-a vor începe anul şcolar fără manuale. Vorbim deja despre o generaţie de copii ce poate fi catalogată ca fiind de sacrificiu, având în vedere că, în urmă cu un an, tot ei au avut de înfruntat criza manualelor. S-a ajuns în această situaţie întrucât a existat o perioadă în care responsabilii din Ministerul Educaţiei nu şi-au respectat propriile termene. Apoi, au apărut contestaţiile la licitaţiile organizate pentru tipărire.

Potrivit deputatei PSD de Dâmboviţa Oana Vlăducă, au fost contestate 19 din cele 25 de licitaţii organizate, iar CNSC nu a soluţionat până acum nici măcar una, termenul legal de 30 de zile fiind depăşit cu cel puţin trei săptămâni! Drept urmare, tipărirea manualelor va fi întârziată mai bine de opt opt săptămâni după începerea școlii.

„Printr-un ordin al Ministrului Educației din 2015, programele școlare pentru ciclul gimnazial trebuiau aprobate în noiembrie 2016. Ministrul Educației din Guvernul Cioloș, Mircea Dumitru, a prorogat termenul de aprobare a programelor școlare până în luna martie 2017. Noua conducere a Ministerului Educației din Guvernul PSD+ALDE a aprobat programele școlare pentru ciclul gimnazial în data de 28 februarie. Acest lucru a permis organizarea licitațiilor pentru tipărirea manualelor. Rezultatele au fost publicate pe data 25 iunie. Dintre licitațiile pentru cele 25 de manuale pentru clasa a V-a, 19 au fost contestate”, explică deputata Oana Vlăducă – membră în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Oana Vlăducă - deputat PSD de Dâmboviţa

Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa

Tânăra parlamentar de Dâmboviţa a prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile luate la nivelul Ministerului Educaţiei, astfel încât problema manualelor şcolare să fie rezolvată definitiv! Prin lege, se va renunţa la sistemul actual de editare şi tipărire de către agenţi economici privaţi, urmând ca manualele să fie realizate, de acum înainte, numai de către Editura Didactică şi Pedagogică. Pe termen scurt, ministrul Educației, Liviu Pop, a decis tipărirea în regim de urgență a unui „Ghid îndrumător” pentru elevi, care va substitui manualele școlare până la tipărirea acestora.

„Ghidul va avea 296 de pagini, cu 19 capitole (câte unul pentru fiecare materie, pentru care nu există manual), iar pentru fiecare lecție (de o oră) va exista câte o pagină. Ghidurile vor fi tipărite până cel târziu la data de 8 septembrie 2017. Costurile de tipărire vor fi de circa 4 lei/exemplar, iar distribuția se va realiza de către Ministerul Educației, prin intermediul inspectoratelor școlare județene”, precizează Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa.

Parlamentara spune că, în paralel, vor fi identificaţi şi traşi la răspundere toţi cei care se fac vinovaţi de criza manualelor.

Adaugă un Comentariu

*