Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » MĂSURĂ: Ia-ţi gratuit o „Carte de Salvare la Bord” şi te ajuţi în caz de accident!

MĂSURĂ: Ia-ţi gratuit o „Carte de Salvare la Bord” şi te ajuţi în caz de accident! 

Foto: ISU Ialomiţa

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Automobil Clubul Român au lansat proiectul „Carte de Salvare la Bord”, menit să ajute la reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere. S-a plecat de la realitatea că, în procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme, se pierde timp preţios, din cauza sistemelor de siguranţă ale maşinilor.

S-a ajuns până acolo încât îndepărtarea plafonului unui autovehicul a devenit din ce în ce mai problematică. Confruntându-se cu bucăţi de oţel de mare rezistenţă precum şi cu armături ale caroseriei, chiar şi cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac faţă. O altă problemă o constituie găsirea şi deconectarea bateriei în cazul autoturismelor moderne.

Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizata, în format A4, ce cuprinde informatii cu privire la localizarea armaturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor, a generatoarelor de gaz, a unitatilor de control etc., precum si informatiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de taiere, trebuie utilizată la nivelul întregii Europe.

„Cartea de Salvare la Bord” corespunzătoare autoturismului se poate descărca gratuit de pe site-ul www.csb.acr.ro, fiind apoi printată color.

Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, „Cartea de Salvare la Bord” trebuie să fie amplasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto.

Este foarte important să fie indicată prezența „Cărții de Salvare la Bord” prin fixarea unui autocolant în interiorul parbrizului, pe partea stângă (fie în colțul de jos, fie în colțul de sus) ori în spatele oglinzii retrovizoare, neafectând vizibilitatea șoferului.

Prin aplicarea acestui autocolant, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare vor fi informate că, la bordul autoturismului, se află o „Carte de Salvare la Bord”.

Adaugă un Comentariu

*