Știri, Muntenia-Sud, România|luni, noiembrie 30, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » MĂSURĂ: Problema infestării apei potabile la Pucioasa, pe masa de lucru a Guvernului

MĂSURĂ: Problema infestării apei potabile la Pucioasa, pe masa de lucru a Guvernului 

Premierul Dacian Ciloş (Sursa foto: ziarelive.ro)

Autorităţile dâmboviţene, în speţă prefectul Ioan Marinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean – Adrian Ţuţuianu, vor prezenta, în şedinţa Guvernului României de marţi, 26 ianuarie 2016, proiectul ce vizează schimbarea sursei de alimentare cu apă a locuitorilor din Pucioasa şi comunele Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele, astfel încât sănătatea populaţiei să nu mai fie pusă în pericol.

Practic, se doreşte construirea unei conducte subterane între Berevoieşti şi reţelele administrate de Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, pentru a se putea renunţa la alimentarea din Barajul Pucioasa, care fiind sursă de suprafaţă este oricând supusă pericolului infestării. De această dată, problema a fost depistată anterior livrării apei către populaţie, spune preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, şi s-a dispus imediat întreruperea furnizării, astfel că nu au apărut cazuri de îmbolnăvire.

„Până la finalizarea investiţiei, executate în regim de urgenţă, apa urmează a se livra prin măsurile dispuse de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu mijloacele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din bazinul de liniştire CHMP Pucioasa Baraj.

Acţiunile celor care afirmă preocupare reală sau doar declarată şi care vizează punerea în operă a unor iniţiative proprii de soluţionare a acestei probleme sunt şi rămân doar declaraţii de bune intenţii, lăudabile în sine, dar fără nici un impact concret.”, explică şeful judeţului.

Banii pentru construirea celor 3 km de conductă subterană urmează să fie alocaţi din Fondul de Rezervă al Guvernului sau cel puţin aceasta este solicitarea autorităţilor din Dâmboviţa. Proiectul este susţinut şi de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

În acest moment, s-a reluat distribuţia de apă, însă doar pentru uz menajer. Populaţia a fost avertizată să nu o folosească pentru băut şi prepararea alimentelor. Astăzi, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că bacteria toxicologică a reapărut în sistemul de distribuţie apa pentru oraşul Pucioasa şi comunele Brăneşti, Doiceşti, Vulcana Băi şi Vulcana Pandele, în sectoarele decantare şi filtrare. În schimb, probele prelevate de la consumatori sunt conforme din punct de vedere microbiologic, precizează DSP Dâmboviţa.

2 Răspunsuri la MĂSURĂ: Problema infestării apei potabile la Pucioasa, pe masa de lucru a Guvernului

 1. Aspida

  Boală veche, rezolvare… mai la vară, într-o joi…
  Aflați de aici… ca să nu repet ce-au scris alții:

  http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/reportaj/barajul-de-la-pucioasa-in-moarte-clinica-34142.html/

  Constat că jocurile politice și lipsa de profesionalism, dublate de interese meschine personale duc viața locuitorilor din zonă în derizoriu și promiscuitate (n-am făcut un duș de aproape o săptămână!).

  În 2011, cu apa sistată la fel de intempestiv ca și acum, am putut folosi apă potabilă adusă cu cisterna pompierilor (nu numai) pe strada mea… anul ăsta, NU, deși s-au implicat –vezi doamne– Compania de Apă, Jandarmeria, Crucea Roșie… toate de la Târgoviște, iar «Punctul de lucru Pucioasa», pendinte de Compania mamă târgovișteană, nu e capabilă să gestioneze «repartiția» apei…! Spun asta, pentru că, în tot balamucul ăsta, primăria Pucioasa nu ar trebui implicată decât tangențial… Compania de Apă fiind cea în culpă!
  Așa cum am mai scris pe-aici, am dubii că legarea celor două sisteme (pe scurt: Fieni și Pucioasa) va putea asigura în aval de Fieni debitul și presiunea apei necesare, pe lângă calitate. Poate fi cel mult o soluție de avarie… dar nu de permanență, ori, noi știm că orice provizorat devine definitiv – o lege imuabilă a comunismului din care, se pare, nu reușim să ieșim!

  Barajul lacului de acumulare Pucioasa NU a fost ridicat, în anii ’70, pentru captare de apă potabilă, ci pentru regularizarea râului Ialomița!
  Și atunci, DE CE trebuie să plătească Compania de Apă apa preluată din lac Apelor Române ?

   
 2. Aspida

  În ciuda a ce a declarat azi, la postul tv local, dl Oprea, sper că factura de apă va fi –totuși– diminuată 😉

   

Adaugă un Comentariu

*