Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ALEGERI » MĂSURĂ: S-a început urmărirea penală pentru organizarea votului din Diaspora

MĂSURĂ: S-a început urmărirea penală pentru organizarea votului din Diaspora 

Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a anuntat joi dimineata ca s-a inceput urmarirea penala in rem (asupra faptei) in cazul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale.

„Au fost foarte multe sesizari: s-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv impiedicarea exercitarii dreptului la vot, prevazuta de articolul 385 din Codul penal. Sesizarile sunt indreptate impotriva ministrilor si a celor care, in opinia petentilor, ar fi trebuit sa organizeze alegerile”, a declarat Nitu, de la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit procurorului general, plangerile au venit atat „din partea institutiilor, cat si din partea persoanelor”. Nitu a precizat ca „sunt foarte multe plangeri”, insa nu le-a dat jurnalistilor un numar exact al sesizarilor.

Anterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a precizat ca suplimentarea sectiilor de votare din diaspora se putea face prin ordonanta de urgenta.

„Strict pe lege, sigur ca se putea da ordonata de urgenta”, a declarat Livia Stanciu, din fata Consiliului Superior al Magistraturii.

Aceasta a fost intrebata si daca daca disfunctionalitatile procesului de votare in diaspora ar trebui sa faca obiectul unei cercetari a procurorilor.

„Mi se pare firesc ca, pe orice problematica care are impact si care intereseaza populatia acestei tari, sa se efectueze verificari, cercetari, pentru a se putea transmite un raspuns care sa satisfaca interesul pe care populatia l-a manifestat fata de acest subiect”, a punctat sefa ICCJ.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, consideră că Executivul de la Bruxelles trebuie să insiste în vederea unei investigaţii privind votul din diaspora la prezidenţialele din România, apreciind că au fost încălcate drepturile cetăţenilor europeni.

„Împiedicarea dreptului de vot reprezintă, în opinia mea, o fraudare a alegerilor, deoarece este manipulată voinţa poporului. O manipulare atât de masivă a votului ca duminică nu s-a mai întâmplat până acum în niciun stat membru al UE”, precizează, într-un comunicat, Gunther Krichbaum, care consideră că în urma evenimentelor din 16 noiembrie premierul Victor Ponta şi-a pierdut orice autoritate de a mai exercita o funcţie guvernamentală, potrivit Digi24.

Cozile lungi de la ambasade şi consulate nu au fost un accident, ci „rezultatul unei decizii deliberate, prin care a fost împiedicat votul românilor din străinătate”, a precizat Krichbaum, subliniind că strategii PSD ştiau foarte bine că Victor Ponta nu are nicio şansă să fie ales de românii din diaspora.

Sursa: PROMPT MEDIA

Adaugă un Comentariu

*