Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 7, 2021
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » GUVERN: Statul le plăteşte chiria şomerilor care se angajează într-o altă localitate!

GUVERN: Statul le plăteşte chiria şomerilor care se angajează într-o altă localitate! 

Sorin Grindeanu - premierul României (Sursa foto: gov.ro)

Guvernul a modificat și completat Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, în scopul încurajării în muncă a șomerilor. Astfel, se acordă o primă de relocare persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea de domiciliu sau reședință și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.

Prima de relocare este acordată din bugetul asigurărilor pentru șomaj și este egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (plata chiriei și a utilităților) în noul domiciliu sau noua reședință, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare nu depășesc suma de 5.000 lei/lună, în situația în care sunt singure sau împreună cu familiile acestora, și care se încadrează în muncă pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Prima de relocare se acordă lunar, pe o perioadă de 36 de luni, la cerere, și nu se cumulează cu prima de încadrare sau cu prima de instalare, prevăzute în legislație.

În aceeaşi şedinţă de Guvern, s-a majorat la 650 de lei cuantumul stimulentului de inserţie, drept acordat părinților care se întorc la activitatea profesională înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului. Măsura urmează a fi aplicată începând cu drepturile lunii aprilie 2017.

Adaugă un Comentariu

*