Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 12, 2020
Sunteți Aici Home » UNIUNEA EUROPEANĂ » MĂSURĂ: Uniunea Europeană îşi consolidează securitatea energetică

MĂSURĂ: Uniunea Europeană îşi consolidează securitatea energetică 

gaze k

Europa importă peste 50% din cantitatea de energie de care are nevoie. Această dependență o face vulnerabilă la evenimente politice care au loc în afara granițelor UE. Riscurile sunt mai mari în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze. La nivelul UE, cea mai mare cantitate de petrol importată se transportă pe cale maritimă; în schimb, gazele naturale sunt furnizate prin gazoducte. Așadar, în caz de nevoie, există puține șanse de a schimba sursele și rutele de aprovizionare.

După ce aprovizionarea cu gaze a fost temporar perturbată în iarna anilor 2006 și 2009, s-au luat măsuri pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Europei. Cu toate acestea, tensiunile din Ucraina – pe teritoriul căreia trec conductele cu gaze de proveniență rusească – au readus în centrul atenției necesitatea consolidării acestor măsuri.

Pentru a garanta aprovizionarea constantă în această iarnă, UE a propus efectuarea unor „teste de rezistență” prin care să se simuleze întreruperea aprovizionării cu gaz pentru a se vedea în ce fel reacționează sistemul energetic. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unor planuri în caz de urgență, precum și a unor mecanisme de siguranță, cum ar fi mărirea stocurilor de gaze, pentru a face față unor eventuale probleme de aprovizionare.

Adaugă un Comentariu

*