Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » MĂSURI: Uniunea Europeană îi salvează pe căpşunari de la batjocură

MĂSURI: Uniunea Europeană îi salvează pe căpşunari de la batjocură 

Foto: www.ifz.ro

Consiliul de Ministrii al Uniunii Europene a adoptat saptamana trecuta, noi masuri care au rolul sa garanteze aplicarea corecta a normelor UE, cu privire la detasarea lucratorilor europeni intr-un alt stat membru. Noua directiva va asigura respectarea in practica a drepturilor lucratorilor detasati. Statele membre au doi ani si douazeci de zile ca termen pentru a-si armoniza legile interioare cu aceasta directiva privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor.

Din acest moment firmele care efectueaza detasari sunt obligate sa declare numarul lucratorilor care urmeaza a fi detasati si datele contractului de munca, iar statele pe teritoriul carora se vor detasa muncitorii europeni, au obligatia sa efectueze controale si sa tina cont de plangerile si de actiunile juridice si administrative impotriva angajatorilor.

Directiva mai spune ca muncitorii detasati vor beneficia de protectie sociala si ca salariul lor nu va fi niciodata mai mic decat salariul minim al tarii unde vor lucra.

FADERE (Federatia asociațiilor de romani din Europa) a primit in ultimul timp mai multe reclamatii din partea muncitorilor romani detasati in Europa in mod special in zona agricola. Ei se plang de faptul ca firmele romanesti care ii contracteaza, de multe ori nu au nici macar sediu, ii pun pe muncitori sa semneze contractele in autocar sau in statiile de autocare, contractele de cele mai multe ori sunt abuzive iar conditiile unde merg sa lucreze nu sunt niciodata cele promise la plecare.

De aceea, FADERE cere pe aceasta cale Ministerului Muncii din Romania sa creeze de urgenta o comisie pentru controlul firmelor care detaseaza muncitorii romani in Europa si sa verifice contractele care se vor incheia intre muncitorii detasati si aceste firme. Contractele trebuie sa fie in armonie cu prevederile acestei Directive UE.

„Lucratorii romani detasati sunt apreciati de catre angajatorii europeni ca fiind seriosi, profesionisti in munca pe care o fac, muncitori si fara pretentii extravagante.” Daca ei ne apreciaza, nu ar trebui oare sa primim aceasta apreciere si grija din partea autoritatilor romane? A declarat Daniel Țecu, președinte FADERE- Federația asociațiilor de români din Europa.

Adaugă un Comentariu

*