Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DEPUTAT: „Trebuie să punem accent pe abilitatea unei persoane, nu pe dizabilitate”!

DEPUTAT: „Trebuie să punem accent pe abilitatea unei persoane, nu pe dizabilitate”! 

Oana Vlăducă - deputat PSD de Dâmboviţa

Deputata PSD de Dâmboviţa, Oana Vlăducă, a transmis, săptămâna aceasta, de la înalta tribună a Parlamentului României, un mesaj de solidaritate cu persoanele cu dizabilităţi, insistând asupra faptului că autorităţile trebuie să depăşească nivelul declarativ şi să le asigure acestora accesul la servicii de calitate, astfel încât să nu le fie atinsă ori lezată în niciun fel demnitatea.

„O persoană cu dizabilitați trebuie să se poată bucura de drepturi, dar să-și poată și îndeplini rolul în societate, importantă fiind punerea accentului pe abilitatea unei persoane, nu pe dizabilitate. Sunt persoane puternice, luptătoare, care nu se plâng și care s-au obișnuit cu greutăți de tot felul. Sunt persoane care își pot consolida singure capacitățile și își pot stabili prioritățile și drumul de urmat. Dar, trebuie să facem în așa fel încât să se bucure de toate drepturile pe care le au toți ceilalți.

Doamnelor și domnilor,

Dincolo de dezbateri, declarații și de acorduri, este nevoie de aplicarea unor măsuri concrete. Unele au fost luate, dar inițiativele în acest sens trebuie continuate și trebuie să devină realitate în fiecare comunitate. O persoană cu dizabilități motorii are dreptul să poată circula decent cu mijloacele de transport în comun, pe căile ferate, rutiere sau cu avionul, dar, din păcate, nu peste tot mijloacele de transport au fost adaptate în acest sens. O persoană cu astfel de dizabilități are dreptul la acces în instituții și magazine, care se face cu ajutorul unor rampe special construite. Așa cum și pentru persoanele cu deficiențe de văz sau auz, deplasarea nu trebuie să reprezinte un posibil pericol de accident la fiecare colț de stradă, la fiecare pas”, a punctat deputata Oana Vlăducă.

Urmare unei Rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite din 1992, pe 3 decembrie se marchează „Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi”, cu scopul de a înţelege mai bine problemele pe care le întâmpină persoanele cu handicap şi a elimina, astfel, barierele care le împiedică să se bucure de drepturile lor în societate ca şi restul populaţiei. Este fundamental greşit ca imaginea în societate a persoanelor cu dizabilităţi să fie rezultatul prejudecăţilor, al stigmatizării şi al discriminării!

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste un miliard de oameni trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, iar 50% nu au acces la un sistem de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii.

Adaugă un Comentariu

*