Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 4, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MUNCĂ, SPERANȚE ȘI SUPRAVIEȚUIRE! Românii-bulgari din Izvoarele, județul Teleorman, ar putea să breveteze ceapa și usturoiul produs în comuna lor. VEZI VIDEO!

MUNCĂ, SPERANȚE ȘI SUPRAVIEȚUIRE! Românii-bulgari din Izvoarele, județul Teleorman, ar putea să breveteze ceapa și usturoiul produs în comuna lor. VEZI VIDEO! 

izvoarele-teleorman

Am ajuns la Găuriciu, așa cum este cunoscută comuna Izvoarele, județul Teleorman, după numele din vechime, într-o frumoasă zi de primăvară. De sus, din vârful dealului, oriunde priveam, ne-a fost dat să vedem oameni care munceau pământul. De bază sunt culturile de arpagic și cele de pepeni, însă localnicii nu neglijează nici vița de vie. Au chiar și o sărbătoare a zaibărului. În fiecare an, pe 1 februarie, se săvârșește la Izvoarele de Teleorman ritualul Zarezanului, pentru ca via să primească semn de vin bun.

Coborând în ”căldare”, satul fiind așezat exact ca într-o oală, am descoperit o așezare frumoasă, iar rețelele de telefonie mobilă ne-au urat bun venit în Bulgaria! Și în momentul când am întâlnit primii localnici, chiar am crezut că am trecut dincolo de granița României, fiindcă toți acești oameni – copii, tineri sau bătrâni – vorbesc bulgara veche. Limba română o folosesc doar atunci când au oaspeți în comună, așa cum am fost și noi. Chiar dacă la recensământ s-au declarat români, locuitorii din Găuriciu se consideră bulgari creștin-ortodocși.

Batranii din Izvoarele stiu ca primii bulgari care au venit pe aceste meleaguri s-au asezat pe un deal numit acum Dealul Ciumatului. Dupa o epidemie, ei s-au mutat mai jos, intr-o zona buna pentru gradinarit, unde traiesc si muncesc și astăzi.

VEZI PRIMA PARTE

La Izvoarele de Teleorman, a prins rădăcini și o asociație agricolă, specializată în cultura cerealelor și a plantelor tehnice.

Gazdă primitoare, edilul comunei ne-a însoțit pe toate câmpurile, ca să ne arate cât de gospodari sunt localnicii. Am pornit mai întâi spre Dealul Ciumatului, unde se lucra de zor în plantațiile de viță de vie. Până în anii 90, la Izvoarele exista o fermă viticolă renumită în județul Teleorman.

Am fost amărâți, amărâți suntem și amărâți vom muri, ne-au spus gospodarii din Găuriciu! Oamenii se plâng că statul nu-i sprijină aproape deloc să facă agricultură de calitate. De multe ori, nici vremea nu-i ajută și atunci cum să dezvolți acest sector?

Sărăcia și neajunsurile vieții îi determină pe mulți să se gândească cu nostalgie la perioada comunistă, când, zic ei, viața era echilibrată.

Într-adevăr, viața este grea, dar gospodarii din Izvoarele de Teleorman au învățat să meargă mai departe. Nu se dau bătuți cu una cu două.

VEZI PARTEA A II-A

Am lăsat în urmă Dealu Ciumatului și am descoperit Valea Izvoarelor, un loc pitoresc, unde s-ar putea dezvolta cu succes agroturismul.

Deocamdată, exploatează Valea Izvoarelor doar crescătorii de animale, care și-au instalat aici stânele.

La Izvoarele de Teleorman cultura cepei, a usturoiului și arpagicului este o tradiție care se moștenește din tată-n fiu. Aproape în orice gospodărie există măcar câteva brazde bune de ceapă și usturoi. Gospodarii din Găuriciu se mândresc de asemenea și cu culturile de pepeni. Bostanii obținuți în Teleorman sunt la fel de renumiți ca cei de Dăbuleni.

Nici agricultorii din Izvoarele, județul Teleorman, nu au reușit să încheie contracte cu marile lanțuri de magazine. Își valorifică produsele pe cont propriu, în piețele agroalimentare sau către intermediari.

Legumicultorul Laurențiu Tănase din Izvoarele de Teleorman știe ce înseamnă capitalismul și tocmai de aceia nu cere statului decât să se achite la timp de obligațiile asumate.

Tinerii din Găuriciu nu au apucat-o pe drumurile străinătății. Au rămas acasă, legați de glie.

Nu am plecat din comuna Izvoarele până nu am vizitat și colțul muzeistic amenajat în cadrul grădiniței. Am vrut să vedem care sunt rădăcinile acestei comunități de români-bulgari.

Gospodarii din Izvoarele de Teleorman ne-au invitat să revenim de Înălțare, atunci când sărbătoresc ziua comunei, să-i vedem că știu și să petreacă, nu doar să frământe pământul. Și ne-au mai indicat o zi când este bine să fim la ei în comunitate. De Zarezan, pe 1 februarie, atunci când se alege Împăratul Viilor.

Adaugă un Comentariu

*