Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MURUL, CEA MAI GENEROASĂ CULTURĂ! Ion Vasile Moraru din Poiana Trestiei ne demonstrează acest lucru. VEZI VIDEO!

MURUL, CEA MAI GENEROASĂ CULTURĂ! Ion Vasile Moraru din Poiana Trestiei ne demonstrează acest lucru. VEZI VIDEO! 

ion-vasile-moraru

Am ajuns pentru a doua oară la cultivatorul de mure Ion Vasile Moraru din Cosminele, Prahova. De data aceasta în plin sezon de recoltat. Plantația de mur altoit a lui nea Nelu începe chiar de la gardul de lângă drum. Călătorii se minunează când ajung în dreptul gospodăriei Vasile Moraru. Mulți își propun să se apuce și ei de această îndeletnicire când văd frumusețea de peste gard.

Murii sunt generoși. Dacă investești în ei, îți dau banii cu vârf și îndesat înapoi! Asta le spune nea Nelu tuturor celor care se gândesc să se apuce de această îndeletnicire. Oamenii sunt interesați să afle, să învețe, să dezvolte o asemenea afacere, însă autoritățile manifestă un dezinteres total.

VEZI VIDEO

Ion Vasile Moraru construiește acum un depozit frigorific pentru păstrarea murelor în condiții optime timp îndelungat.

Nelu Vasile Moraru a fost primul român care a înființat o plantație de mur altoit, dar nu a ținut secretul pentru el. Ba chiar îi ajută pe toți cei care doresc să înceapă o astfel de afacere, furnizându-le contra cost butașii de mur și asigurându-le gratuit consultanță de specialitate.

Ion Vasile Moraru nu se gândește să-și extindă plantația, dar dacă ar fi trebuit să o ia de la capăt, tot de cultura murului s-ar ocupa. Munca este puțină în comparație cu profitul. Ne-a dat și un exemplu concret: în 9 ani, a intrat o singură cu sapa în plantație, iar un kilogram de mure îl vinde de acasă cu 10 lei, iar la o tură de cules adună 150 de kilograme. Ia gândiți-vă de câte ori trebuie săpat porumbul și cu cât se vind eun kilogram de boabe?

În plantație, nea Nelu lucrează în special cu prietenii. Aceștia au învățat din mers secretul meseriei, iar acum se gândesc să-și înființeze și ei propriile culturi de mur altoit.

În 2004, când Ion Vasile Moraru a înființat plantația de mur nu a avut decât un singur susținător: familia. Soția și copiii i-au stat alături în momentele când vecinii se închinau și spuneau că este nebun să se apuce de așa ceva, când toate dealurile sunt pline cu mure.

Doamna Marieta este cea care transformă în dulceață, gem, peltea și sirop toate murele care nu se vând rapid, iar produsele preparate după rețete proprii sunt delicioase.

16 Răspunsuri la MURUL, CEA MAI GENEROASĂ CULTURĂ! Ion Vasile Moraru din Poiana Trestiei ne demonstrează acest lucru. VEZI VIDEO!

 1. vasile

  buna ziua domnule nelu vasile moraru ma numesc nicolae rus sant din maramures si as dori sa plantez o suprafata de 10 20 ari cum as putea lua legatura cu dvs un nr de telefon cu respect o zi buna ,

   
  • Incomod

   Nr. de telefon al dlui Moraru este: 0244.228094

    
 2. dusa mihai

  domnule morar de unde faceti rost de sfoara elastica cu care legati murul

   
 3. teodor toader

  Este frumoasa plantatia dvs dar este foarte mica si aveti un soi mai putin competitiv…poate ca pe dvs va multumeste dar o afacere are alte coordonate . Nu vreau sa credeti ca sunt oportunist…eu am cateva hectare din soiul Thornfree si stiu care este avantajul in aceasta situatie !

   
 4. teodor toader

  In situatia cand cineva doreste sa discute pe aceasta tema cu mine , o poate face la tel 0762314484

   
  • moiseiemilia@yahoo.it

   si ieu as dori sa plantez mure pe 10 ari .as avea nevoie prima data de niste informati,costuri puieti .multumesc.

    
 5. mihai

  cam cat ar fi costul unui butas de mur in conditiile in care as dori sa infiintez o ferma in jur de 50 de ari?

   
 6. george.d.

  si eu am circa 150 de butuci anul3&220butuci primul an cei de anul 3 sant o frumusete sant ancarcati de rod mai ales,pe pod pt.ca le-am ridicat pe bolta,ansa cu ploile astea sant cam antarziate si lea cam afectat ansa sper sa mearga mai bine august septembrie si ceva oct.

   
 7. cristi

  Am o cultura de mur soi OREST.Soiul a fost creat in Falticeni-SV.Detin terenul in fosta Statiune de Cercetare.Fructele sunt foarte aromate si dulci chiar daca nu sunt coapte complet.Soiul are tepi,nu necesita sustinere pe sarme-sta singur la verticala-.Pentru cei interesati pun la dispozitie butasi din acest soi la 4.5 lei.Detin si soiul fara tepi,pret butasi 4 lei.

   
 8. berescu doina

  Doresc sa iau legatura cu Cristi din Falticeni jud Suceava pentru butasi de mur din soiul cu tepi.Doina

   
  • cristi

   0742020885 este nr meu de telefon

    
  • cristi

   Nr meu de telefon 0742020885

    
 9. AgroAfaceri

  Si noi detinem butasi cu spini la 2 lei/ bucata (din al 2-lea an).

   
 10. liviu

  dupa plantare in cit timp profuce

   
 11. Cornel

  Vand mure si butasi soiul Thornfree. Recoltatul este in perioada iulie-septembrie. 1kg mure-10 lei, 1butas-5 lei. Pentru cantitati mari pretul este negociabil.Plantatia este in Ileanda, judetul Salaj. Pentru mai multe detalii 0728971435

   
 12. Rusu madalin

  Firma autorizata cu plantatie proprie in suprafata de 5 ha vindem butasi de mur soiul thornfree certificat . Facebook mure la elena . Sau tel 0755506740

   

Adaugă un Comentariu

*