Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ÎNVĂŢĂMÂNT » NEMULŢUMIRE: Programul propus de Guvernul Cioloş pentru educaţie este unul superficial

NEMULŢUMIRE: Programul propus de Guvernul Cioloş pentru educaţie este unul superficial 

Vlad D. Cherecheş - preşedinte ANOSR (Sursa foto: ziarulunirea.ro)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră necesară dezvoltarea unui program de guvernare mai complex, care să conțină mai multe obiective punctuale ce au legătură directă cu domeniile educație și tineret. Reprezentanţii sudenților percep drept neoportun faptul că, printre cele 10 priorități ale programului de guvernare prezentat de Dacian Cioloş, una singură face referire la domeniul educațional și aceasta este plasată, poate nu întâmplător, în coada listei, considerând absolut necesară introducerea unei noi priorități care să vorbească despre promovarea unor politici de echitate și acces în învățământul românesc, în încercarea de a se asigura accesul neîngrădit la educație tuturor categoriilor sociale, sprijinind în mod deosebit elevii și studenții care provin din medii defavorizate.

„Ziua Internațională a Studenților este un prilej de reflecție pentru viitorul nostru. Cu atât mai mult cu cât astăzi în România va fi votat un nou guvern, ne dorim ca studenții să se gândească preț de câteva minute la viitorul lor și să ne transmită ideile și viziunea lor. Reprezentăm viitorul, dar suntem obligați să ne și implicăm activ în construirea acestuia. Programul de guvernare propus de Guvernul Cioloș este unul superficial, redactat în grabă, căruia îi scapă din vedere multe aspecte importante. De aceea am redactat o serie de propuneri prin care dorim să ne asigurăm că educația și tineretul vor fi priorități fundamentale pentru acest guvern și că putem spera la un viitor pe care îl merităm”, spune Vlad D. Cherecheș – președinte ANOSR.

● În domeniul dezvoltării și investițiilor propunem introducerea unui obiectiv care prevede susținerea îmbunătățirii infrastructurii academice, astfel încât aceasta să servească implementării unei paradigme moderne în ceea ce privește învățământul;

● În domeniul educației:
○ asigurarea unui cadru proprice, inclusiv din punct de vedere al finanțării, pentru implementarea unui învățământ centrat pe elev/student;
○ îmbunătățirea actualelor politici și dezvoltarea unor noi politici de acces și echitate în vederea reducerii abandonului școlar/universitar și a îmbunătățirii participării la procesul educațional a categoriilor defavorizate;
○ finanțarea corespunzătoare, în acord cu necesitățile sistemice, a învățământului, prin respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 și alocarea a cel puțin 6% din Produsul Intern Brut al României pentru educație în anul 2016;
○ susținerea eforturilor pentru adaptarea sistemului de învățământ superior românesc la cerințele Procesului Bologna ;
○ depolitizarea sistemului educațional.

● În domeniul cercetării:
○ stimularea participării studenților la procesul de cercetare, încă din ciclurile de licență și master.

● În domeniul dezvoltării sociale:
○ dezvoltarea, echiparea și operaționalizarea rețelei de centre de orientare, informare și consiliere profesională din mediile preuniversitar și universitar, pentru prevenirea alegerii unor trasee educaționale sau de carieră greșite de către beneficiari.

● În domeniul culturii:
○ stimularea participării tinerilor la viața culturală.

● În domeniul tineretului:
○ implementarea unui plan de acțiune în vederea realizării obiectivelor cuprinse în Strategia națională pentru tineret 2015-2020 și finanțarea corespunzătoare a acestora.

● În domeniul IT:
○ conectarea spațiilor publice (instituții, obiective turistice, parcuri etc.) la o rețea de internet wireless gratuit, disponibilă tuturor celor interesați fără nicio barieră.

Pentru că suntem convinși că studenții reprezintă viitorul acestei țări, ne dorim ca implicarea acestora în construirea unei Românii pe placul lor trebuie să fie una activă și constantă, astfel că invităm toți studenții din România să intre pe pagina de Facebook ANOSR și să ne transmită gândurile lor cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților și răspunsurile lor la întrebarea «Cum arată România viitorului tău?», folosim hashtagul #reprezintviitorul, se arată într-un comunical al ANOSR.

Răspuns la NEMULŢUMIRE: Programul propus de Guvernul Cioloş pentru educaţie este unul superficial

  1. Enache Lucian

    trebuie avut in vedere ca acest guvern are/va avea un mandat limitat, nici un an si ca anul universitar a inceput . Fiind un guvern fara o majoritate in parlament nu putea promite nimic pentru ca de fapt fiecre proiect de lege va trebui discutat si acceptat de fiecare data de o majoritate parlamentara inca necunoscuta.

     

Adaugă un Comentariu

*