Știri, Muntenia-Sud, România|luni, octombrie 14, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » NOSTALGIE: Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 96 de ani

NOSTALGIE: Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit astăzi 96 de ani 

nicolae ceausescu

Pe 26 ianuarie, românii au sărbătorit, timp de 24 de ani, ziua de naştere a celui mai iubit fiu al ţării – Nicolae Ceauşescu. Se ştie că în acele vremuri prim-secretarii judeţeni mergeau cu flori, cadouri şi omagii la Bucureşti.  Dacă ar fi fost în viaţă, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit, pe 26 ianuarie 2014, 96 de ani.

Ceaușescu s-a născut în satul (actualmente orașul) Scornicești din județul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și își mai susținea familia din croitorie. „Nu se interesa de copiii lui; fura, bea, sărea la bătaie și injura…”, spunea despre el bătrânul preot din Scornicești. Mama lui, Alexandrina (născută Lixandra), era o femeie supusă și muncitoare. Casa lor avea două camere. Mămăliga era mâncarea de bază.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat. Învățătorul preda într-o sală cursuri simultane, pentru elevii mai multor clase. Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu pleacă la București, unde se angajează ca ucenic de cizmar. Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative. În 1932 devine membru al Partidului Comunist din România, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme.

Citeşte mai multe despre Nicolae Ceauşescu pe Wikipedia.

Adaugă un Comentariu

*