Știri, Muntenia-Sud, România|joi, noiembrie 14, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » OBICEI: Gospodarii din Râul Alb şi-au botezat caii, ca să fie sănătoşi şi apţi de muncă tot anul!

OBICEI: Gospodarii din Râul Alb şi-au botezat caii, ca să fie sănătoşi şi apţi de muncă tot anul! 

Sursa foto: Facebook

De Bobotează, obiceiurile populare izvorâte din solemnul eveniment religios Sărbătoarea Botezului Domnului Nostru Iisus Hristos în apele Iordanului au o însemnătate importantă, sunt părticică din sufletul neamului românesc.

În comuna Râul Alb, din judeţul Dâmboviţa, s-a consumat botezul cailor, obicei care se ţine de mai mulţi ani în semn de preţuire pentru acest animal care îi este ţăranului român sprijin la bine şi la rău. Gospodarii au adus caii în centrul satului, unde preotul i-a stropit cu apă sfinţită. Momentul, fiind unul deosebit, fiecare proprietar s-a preocupat să-şi prezinte calul în faţa comunităţii bine hrănit, ţeslat, curat, gătit de sărbătoare.

Obiceiul botezului cailor ar fi apărut pe la 1900 şi este răspândit în multe localităţi din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Se spune că gospodarii vor avea tot anul cai sănătoşi şi apţi de muncă. Tot de Bobotează, românii obişnuiesc să dea cu apă sfinţită prin casă, pentru alungarea duhurilor rele. Apoi, stropesc păsările şi animalele – pentru spor şi pomii fructiferi – pentru rod bogat.

Adaugă un Comentariu

*