Știri, Muntenia-Sud, România|luni, februarie 24, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » OBSTACOL: Tinerii români au mari probleme cu accesul la drepturile care le asigură o viaţă autonomă

OBSTACOL: Tinerii români au mari probleme cu accesul la drepturile care le asigură o viaţă autonomă 

tineri 1

Participanții la Conferința „Tinerii – între drepturi și autonomie”, organizată de Consiliul Tineretului din România, au ajuns la concluzia că tinerii se lovesc de obstacole importante în evoluția spre o viață autonomă. Dificultățile în accesul la un loc de muncă, educația neadaptată realităților societății și ale pieței muncii și neaplicarea reală a mai multor acte normative și strategii sunt printre cauzele principale ale acestei stări de fapt.

Persoanele din categorii vulnerabile sunt cele mai expuse în fața ineficienței sau insuficienței măsurilor luate pentru a facilita tranziția către o viață autonomă. Printre ei se numără tinerii cu dizabilități sau diverse boli cronice, cu venituri reduse, din mediul rural, victime ale violenței, orfani, aparținând unor minorități etnice sau sexuale, tineri proveniți din centre de plasament și mulți alții.

tineri 2

Evenimentul s-a desfășurat în perioada 11 – 14 decembrie la București și a reunit organizații de tineret specializate pe domenii foarte variate, de la organizații sindicale, patronale, studențești și până la organizații care lucrează direct cu persoane vulnerabile, precum cele aflate în centre de plasament sau foști deținuți. Din partea autorităților publice au participat un consilier al prim-ministrului României și reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, ai Direcției de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii și ai Biroului de Informare în România al Parlamentului European.

Participanții au putut identifica și măsuri pozitive care trebuie continuate și întărite. Astfel, programele lansate de Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism (DIMMMAT) și legislația adoptată pentru susținerea antreprenoriatului în rândul tinerilor, reglementări precum cele din Legea Educației Naționale și Statutul Studentului prin care se sprijină accesul persoanelor defavorizate la educație sau încurajarea voluntariatului și a recunoașterii acestuia ca experiență profesională sunt doar câteva dintre ele. Nu în ultimul rând, participanții au analizat concluziile discuțiilor europene pe tema accesului la drepturi care duc la autonomie.

„Discuțiile au fost foarte productive și rezolvarea celor mai importante probleme semnalate va fi o prioritate a Consiliului Tineretului din România pentru anul viitor. Trebuie să ne asigurăm că măsurile existente, precum strategiile care au ca scop promovarea ocupării, programele de genul Schemei de Garanție pentru Tineri dar și actele normative care garantează o varietate de drepturi sunt implementate în mod real și în același timp eficient. De asemenea, vom urmări adoptarea unor reglementări noi acolo unde este necesar. Din păcate, prea multe măsuri rămân vorbe goale pe hârtii din rafturile ministerelor. Credem cu tărie că scopul lor nu este să sune bine ci să producă efecte reale și benefice în viața tinerilor și vom face tot ce putem în acest sens”, precizează Mihai Dragoș, președinte Consiliul Tineretului din România.

tineri 3

Adaugă un Comentariu

*