Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » OLIMPIADĂ: Cei mai buni elevi chimişti din România se întrec la Târgovişte

OLIMPIADĂ: Cei mai buni elevi chimişti din România se întrec la Târgovişte 

olimpiada de chimie 4

Vreme rece şi ploioasă, astăzi, la Târgovişte, însă participanţii la Olimpiada Naţională de Chimie, ajunsă anul acesta la ediţia cu numărul 51, au fost primiţi cu multă căldură în fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, pentru prima dată gazdă a acestei competiţii şcolare. Festivitatea de deschidere, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgovişte, s-a consumat într-o atmosferă destinsă, mesajele transmise reuşind să provoace o… chimie între participanţi.

Prof. Sorin Ion, inspector şcolar general ISJ Dâmboviţa, a fost primul vorbitor care le-a adus celor din sală zâmbetul pe buze şi le-a smuls ropote de aplauze, mărturisindu-le, în stilul glumeţ care-l caracterizează, că a studiat în şcoală trei limbi străine: franceza, rusa şi… chimia!

„Vă admir şi vă respect aşa cum meritaţi, pentru că sunteţi buni la ceva ce eu nu am înţeles niciodată. Respectul meu este foarte sincer în ceea ce vă priveşte. Am înţeles că suntem la un concurs gen Eurovision, cine câştigă organizează ediţia următoare, ocazie cu care felicit echipajul judeţului Dâmboviţa pentru rezultatul de anul trecut, când au fost cei mai buni şi, iată, acum avem onoarea să organizăm acest eveniment. Dragi elevi, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că sunteţi excepţionali şi trebuie să vă doriţi cât mai mult, să vă fixaţi ţinte cât mai înalte, pentru că sigur le puteţi atinge”, a fost mesajul prof. Sorin Ion – inspector şcolar general ISJ Dâmboviţa.

olimpiada de chimie 2În acelaşi ton li s-a adresat şi prof. Gabriela Dinu – inspector şcolar pentru disciplinele fizică şi chimie ISJ Dâmboviţa, care i-a îndemnat să îndrăznească să fie cei mai buni şi, mai ales, să îndrăznească să se autodepăşească. La rândul său, conf. univ. dr. Laura Gorghiu – prorector Universitatea Valahia din Târgovişte, rememorând anii când trăia aceleaşi emoţii şi speranţe ca elevii care vor intra în zilele următoare în febra probelor olimpiadei, le-a mărturisit că este totuşi o perioadă când vor lega prietenii frumoase, care vor dăinui toată viaţa.

Reprezentanta Ministerului Educaţiei, prof. Daniela Bogdan – inspector general, le-a organizatorilor şi sponsorilor, iar conc urenţilor le-a recomandat să fie extrem de atenţi la capcanele pe care le-au pregătit profesorii din Comisia Centrală, să citească cu atenţie enunţurile, să fie ordonaţi, riguroşi şi foarte, foarte creativi atunci când îşi aştern pe hârtie rezolvările.

„Sunteţi excepţionali! Întotdeauna am susţinut asta şi s-a şi văzut că sunteţi excepţionali la toate competiţiile, mai ales cele internaţionale. Trebuie să menţionez acum rezultatul de excepţie pe care l-au avut elevii chimişti anul trecut la olimpiada internaţională. Locul I mondial, ceea ce se întâmplă poate o singură dată în viaţa unei olimpiade. Mi-aş dori foarte mult să mai retrăim momentul de anul trecut şi nu cred că este imposibil. Promovăm inteligenţa, promovăm creativitatea, promovăm elevii deosebiţi care îndrăgesc chimia. Acest lucru este posibil datorită unor profesori de excepţie, datorită muncii pe care aceştia o depun în mod constant, pentru că nu pot performa elevii unei şcoli, ai unui oraş, ai unui judeţ, decât prin ceea ce face zi de zi fiecare profesor acolo, la catedră, în laboratorul de chimie. Vă urez să câştigaţi ceea ce doriţi să câştigaţi”, a spus prof. Daniela Bogdan – inspector general în Ministerul Educaţiei.

olimpiada de chimie 5Şi a venit apoi rândul academicianului Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedinte al Comisiei Centrale, să… scoată din ritm festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Chimie – Târgovişte 2017, înlocuind abordarea clasică cu o prezentare care le-a mers elevilor direct la inimă. Pur şi simplu, i-a provocat pe aceşti copii excepţionali cu întrebări grele din chimie. Şi au făcut faţă cu brio! Unii dintre ei, elevi în clasa a VIII-a şi a IX-a, au reuşit chiar să-l uimească pe academicianul Marius Andruh, care a concluzionat că ar merita premiul I la Olimpiadă fără să mai intre în concurs.

La festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Chimie, au participat şi reprezentanţii administraţiei publice: Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgovişte şi Alexandru Oprea – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. De asemenea, a răspuns invitaţiei organizatorilor deputata Oana Vlăducă – membră în Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă.

„Pentru mine lucrurile sunt simple şi clare. Competiţia încurajează performanţa, iar performanţa este temelia dezvoltării. Sunt mândră de faptul că municipiul Târgovişte este gazda acestui eveniment important, în cadrul căruia se regăsesc cei mai buni dintre cei mai buni. Din rândurile lor, vom găsi olimpicii internaţionali şi, de ce nu, viitorii stâlpi ai societăţii moderne, o societate care se bazează pe fizică, pe chimie, pe robotică, pe automatică”, a declarat Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa.

Primarul Cristian Daniel Stan i-a invitat pe participanţi să viziteze, în puţinul timp liber pe care îl au la dispoziţie, fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti, un oraş care respiră istorie la fiecare pas.

„Sunt onorat că municipiul Târgovişte găzduieşte un eveniment de o asemenea importanţă, un eveniment care are în prim-plan excelenţa şi performanţa în educaţie. Vă felicit pe toţi pentru că aţi ajuns să participaţi la olimpiada naţională. Ştiu că este foarte dificil, ştiu că în spatele unei asemenea performanţe se ascunde multă muncă, că se ascund foarte multe ore de studiu. Felicit şi profesorii, pentru că, fără aportul deosebit al acestora, nu se putea ajunge la asemenea performane. Pentru mine, toţi sunteţi învingători”, a spus edilul Cristian Daniel Stan.

olimpiada de chimie 1La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean a punctat că accesul în muzee le este asigurat gratuit. În acelaşi timp, şi-a exprimat regretul că vremea rea a stricat planul organizatorilor de a-i duce pe participanţii la Olimpiada de Chimie să viziteze zona montană. Alexandru Oprea i-a îndemnat pe elevi să mun cească pentru ceea ce-şi doresc şi să nu înceteze să creadă că pot reuşi în România, nu în afara graniţelor ţării.

La ediţia de anul acesta a Olimpiadei Naţionale de Chimie participă 369 de elevi din toate judeţele ţării. Dâmboivţa este reprezentat de un lot format din 20 de elevi de la colegiile naţionale şi şcolile gimnaziale din Târgovişte, Moreni, Pucioasa şi Fieni. Proba teoretică va avea loc joi, 20 aprilie, de la ora 09:00, la Colegiul Naţional „Constantin Carabella”, iar proba practică se va desfăşura vineri, 21 aprilie, în campusul Universităţii Valahia (pentru clasele IX-XII) şi la Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” (pentru clasa VIII-a). Sâmbătă, va avea loc, la Colegiul Naţional „Constantin Carabella”, proba de baraj, în vederea selectării lotului lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională de Chimie.

Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naţionale de Chimie s-a încheiat cu un program artistic susţinut de cei mai talentaţi elevi din judeţul Dâmboviţa.

olimpiada de chimie 3

Adaugă un Comentariu

*