Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 9, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Argeș » OMAGIU: „Argeşeni, valori naţionale”. Luna aceasta, Tudor Teodorescu-Branişte

OMAGIU: „Argeşeni, valori naţionale”. Luna aceasta, Tudor Teodorescu-Branişte 

Sursa foto: https://images.okr.ro

Miercuri, 26 aprilie 2017, de la ora 12:30, Instituţia Prefectului Argeş va organiza, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti, un eveniment omagial în cinstea celui care a fost Tudor Teodorescu-Branişte, scriitor, avocat şi publicist. Întâlnirea face parte din proiectul de suflet „Argeşeni, valori naţionale”, iniţiat cu mai mulţi ani în urmă.

Tudor Teodorescu–Braniște s-a născut la Pitești la data de 12 aprilie 1899. Urmează școala primară și liceul în oraşul natal, apoi merge la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. În anii de studenţie este copist și redactor la ziarele «Izbânda», «Avântul» și «Cuvântul liber». Din 1920, devine colaborator la «Viața Românească», «Adevărul», «Dimineața» și «Chemarea». După terminarea Facultăţii de Drept se înscrie în Baroul Ilfov.

Debutul său scriitoricesc are loc în anul 1915 în revista «Rampa», unde publică cronici literare semnate sub pseudonimul Andrei Braniște. Debutează literar în 1920 cu volumul de schițe și nuvele «Suflet de femeie». Proza sa este preponderent socială şi de atitudine. Cea mai bună creaţie a sa este romanul «Prințul».

Tudor Teodorescu–Braniște are o activitate publicistică susținută. Adept al mișcării socialiste înăa din tinerețe, el publică în ziarele de stânga ale vremii: «Cronica», «Gazeta», «Solia», «Scena», «Aurora», «Fâcla», «Țara». Între 1933 și 1936 conduce ziarul «Cuvântul liber», iar în 1939 scoate «Jurnalul», ziar de stânga suprimat în anii dictaturii antonesciene. Se retrage din gazetărie, pentru a reveni în 1944 ca director al «Jurnalului de dimineața».

A murit la București la data de 23 martie 1969.

Adaugă un Comentariu

*