Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » OMAGIU: Constantin Stere, nemuritor în conştiinţa poporului român

OMAGIU: Constantin Stere, nemuritor în conştiinţa poporului român 

Sursa foto: panoramio.com

Joi, 25 iunie 2015, de la ora 11:00, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” din comuna Bucov, judeţul Prahova, găzduieşte, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea acestui „nemuritor în conştiinţa poporului român”, un eveniment cultural deosebit, înscris în Programul „România 100″.

Activitatea omagială va debuta cu depuneri de flori la busturile de pe Aleea Scriitorilor și va continua în spațiul primitor al casei memoriale, cu simpozionul susținut de invitații speciali: Călin Popescu Tăriceanu – președinte al Senatului României, acad. Valeriu Matei – Institutul Cultural Român Chișinău, acad. Mihai Cimpoi – Academia de Științe a Moldovei, acad. Eugen Simion – Academia Română, dr. Victor Durnea, istoric – Institutul de Filologie Română ”Al. Philippide” din Iași și prof. univ. dr. Gheorghe Calcan – Universitatea ”Petrol-Gaze” din Ploiești și dr. Gheorghe Marinică.

Constantin G. Stere sau Constantin Sterea (n. 1 iunie 1865, Ciripcău, ținutul Soroca, Gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 26 iunie 1936, Bucov, județul Prahova, Regatul României) a fost un om politic, jurist, savant și scriitor român. În tinerețe, pentru participarea la mișcarea revoluționară narodnicistă, este condamnat de autoritățile țariste la închisoare și surghiun în Siberia (1886-1892). Constantin Stere considera că țărănimea este factorul fundamental al progresului social și spre aceasta trebuie să-și îndrepte toată atenția oamenii politici progresiști care își propun să servească poporul. Acest crez a stat la baza ideologiei poporaniste, lansată de Constantin Stere la sfârșitul secolului al XIX-lea, acestui ideal i-a rămas credincios pînă la sfîârșitul vieții.

Adaugă un Comentariu

*