Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ORGANIZARE: Asociaţia Chindia Jurasic Park a înfiinţat filiale în Italia şi Irlanda

ORGANIZARE: Asociaţia Chindia Jurasic Park a înfiinţat filiale în Italia şi Irlanda 

montaniarzi chindia 3

Montaniarzii dâmboviţeni, care s-au grupat în cadrul Asociaţiei Chindia Jurasic Park, îşi continuă ascensiunile prin munţii României, astfel încât pe 1 decembrie 2018, când vom sărbători Centenarul Marii Uniri, să poată bifa 100 de vârfuri, obiectiv pe care şi l-au stabilit pe 24 ianuarie 2017, de Ziua Micii Uniri. În acelaşi timp, au bifat şi înfiinţarea primelor două filiale ale Asociaţiei, care cuprind vechi membri ai clubului, stabiliţi acum în Italia (Filiale Merano – coordonator Mona Diaconu Ştefan) şi Irlanda (Carlingford Subsidiary – coordonator Alex Coroliu).

„Pentru a puncta acest moment festiv cu o ieșire practică în teren, coordonatoarea Filialei Merano a revenit după vreo 20 de ani în Bucegi, pentru a parcurge în plină iarnă, un lung și frumos traseu pe Platoul Bucegilor. Accesul s-a făcut cu un autoturism până în zona complexului Piatra Arsă, apoi per-pedes, s-a ajuns la celebrele forme de eroziune, Babele si Sfinxul, unde s-au reînnodat amintiri și povestiri din trecut.

montaniarzi chindia 2

Pe o vreme excelentă, fără pic de nor, dar cu ceva geruială, s-a stabilit obiectivul zilei – vârful Omu, cel mai înalt din masivul Bucegi. Pentru «încălzire» a fost urcat vârful Baba Mare (2.292 m), apoi a fost urmat marcajul «bandă galbenă» ce duce pe sub Coștila spre Șaua Șugărilor. După «clasica» poză cu Acele Morarului în spate, a fost atacată varianta de iarnă spre vârful Omu, pe deasupra «Ceardacului». În zona «Mecetului Turcesc» a început să se intensifice vântul, atingând maximul pe vârful Bucura (2.503 m), al doilea vârf ca înălțime din Masivul Bucegi. Ca urmare a rafalelor de vânt, temperatura reală de –14 grade Celsius s-a resimţit ca temperatură de –28 grade Celsius.

CITEŞTE ŞI: Dâmboviţenii vor cuceri 100 de vârfuri până la Centenarul Marii Uniri

S-a ajuns în condiții de siguranță pe vârful Omu (2.505 m), un loc simbolic al Munților Bucegi, numit de Nicolae Densușianu, în a sa carte «Dacia preistorică», «Columna ceriului», adică un loc în care, conform legendelor pelasge, cerul se sprijinea în acest punct. Datorită faptului că în acest sezon, cabana este închisă s-a băut un ceai fierbinte la Stația Meteo, iar la întoarcere au fost atinse și vârfurile Capul Morarului (2.501 m – al treilea vârf din Bucegi) și Găvanele (2.472 m), un important punct energetic din vasta rețea a «Muntelui sacru».

montaniarzi chindia 1

Imaginile din Bucegi vor fi prezentate, de Mona Diaconu, prietenilor ei din Clubul Alpin Italian, secțiunea SudTirol și vor duce simbolurile românești (banerul filialei și tricolorul) pe meleaguri europene”, povesteşte Nicolae Posta – preşedinte Asociaţia Chindia Jurasic Park.

La sfârşitul acestei săptămâni, montaniarzii dâmboivţeni au pornit pe Valea Prahovei, pentru atingerea unor vârfuri în masivele Baiului (Gârbovei) sau Piatra Mare.

Sursa foto: Asociaţia Chindia Jurasic Park

Adaugă un Comentariu

*