Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iulie 8, 2020
Sunteți Aici Home » ALEGERI » PACT: Românii din Diaspora nu-şi dau votul cu uşurinţă! Află ce îi cer viitorului preşedinte

PACT: Românii din Diaspora nu-şi dau votul cu uşurinţă! Află ce îi cer viitorului preşedinte 

votare-k

Românii din Diaspora cer viitorului preşedinte să le rezolve 10 dintre problemele stringente cu care se confruntă. Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE a transmis către cei 14 candidaţi pentru cea mai înaltă funcţie în stat solicitarea de a semna „Pactul cu Diaspora”, document care să le garanteze că preşedintele se va lupta pentru a îmbunătăţi viaţa românilor din afara graniţelor ţării. FADERE aşteaptă un răspuns public din partea candidaţilor, pentru ca orice român din Diaspora să vadă care este disponibilitatea prezidenţiabililor pentru rezolvarea celor 10 solicitări, chiar dacă acestea nu sunt incluse direct în atribuţiile preşedintelui.

Decalogul Diasporei

1. Dorim din partea Președintelui care va fi ales să înceapă imediat o rundă de discuții cu liderii europeni din țările unde sunt comunități mari de români cu scopul de a opri valul de abuzuri pe care aceste țări le fac împotrivă românilor care locuiesc pe teritoriul țărilor lor.

2. Dorim să fim reprezentați în parlament de un număr considerabil de Deputați și Senatori care să fie aleși din rândul românilor din afară țării și numarul lor să fie direct proporțional cu numărul romanilor din diaspora.

3. Dorim să votăm. Vrem să se introducă o formă de vot, electronic sau prin corespondența în așa fel încât să se poată asigură dreptul la vot pentru toți românii din diaspora.

4. Dorim taxe consulare mai mici. Considerăm că taxele consulare sunt nejustificat de mari și dorim să fie reduse cu cel puțin 30%.

5. Este o rușine pentru noi ca țara europeana ca sute de români decedați să zacă încă în frigiderele țărilor europene. Dorim repatrierea lor imediată cât și ajutorarea familiilor celor care vor deceda și nu vor avea posibilități de repatriere.

6. Actualmente în țara locuiesc 80.000 de copii lăsați acasă de părinții lor care au plecat în alte țări să lucreze. Dorim un sprijin din partea autorităților din România în așa fel încât acești copii să poată petrece cât mai mult timp cu părinții lor. Dorim că statul român să sprijinească economic deplasarea acestor copii către părinții lor sau a părinților către copii, astfel încât acesti copii să petreacă mai mult timp cu familiile lor.

7. Dorim proiecte de integrare, de limbă română, geografie și istorie, pentru copiii români care se întorc în România după ce au stat mai mult timp în străinătate sau sunt născuți acolo.

8. Dorin formarea unui comitet din liderii comunității românești care să aibe drept de control asupra activității și cheltuirii banilor în: Ministerului Românilor De Pretutindeni, a Departamentului Pentru Politici Pentru Românii de Pretutindeni, a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi și a Instituului Cultural Român.

9. Dorim campanii culturale pentru păstrarea culturii și identității naționale care să aiba ca scop îmbunătățirea imaginii românilor din diaspora cât și a României.

10. Dorim ca România să inițieze un proiect de integrare în societate a Rromilor. Acest proiect să fie la nivel European cu sprijinul Uniunii Europene și al țărilor unde locuiesc Rromi. Niciodată nu ne vom spăla imaginea în față lumii câtă vreme focarele de infecții din marile orașe europene sunt întreținute de Rromii de naționalitate români.

Adaugă un Comentariu

*