Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iulie 8, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » PĂRINTELE MONAHISMULUI – Cuviosul Antonie cel Mare a fost sărbătorit la Târgovişte

PĂRINTELE MONAHISMULUI – Cuviosul Antonie cel Mare a fost sărbătorit la Târgovişte 

paraclis-sf.-antonie-cel-mare-bun

Joi, 16 ianuarie, şi vineri, 17 ianuarie, 2014, Înaltpreasfinţitul Pãrinte Arhiepiscop şi Mitropolit NIFON, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a participat la ceremoniile liturgice legate de sărbătorirea hramului bisericii “Sf. Antonie cel Mare”, Paraclisul Arhiepiscopal şi Mitropolitan din Târgovişte, la care au fost prezenţi numeroşi credincioşi din toate parohiile oraşului.

În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a schiţat trăsăturile fundamentale ale personalităţii duhovniceşti a Cuv. Antonie cel Mare, părintele monahismului, unul din sfinţii cei mai importanţi ai Bisericii nedespărţite, din primul mileniu creştin, acrivic ascet, dar şi model de viaţă spirituală şi morală, de misiune creştină, filantropie şi sfinţenie.

Înaltpreasfinţia Sa a vorbit şi de importanţa deosebită pe care hramul unei biserici îl are pentru comunitatea de credinţă, dar şi despre însemnătatea istorică a sfântului locaş, adevărată bijuterie arhitectonică, artistică şi liturgică târgovişteană, ctitorie a boierului Radu Kretzulescu, dar cu puternice rădăcini în primele veacuri creştine.

Merită reţinut faptul că biserica, Paraclis mitropolitan, a fost edificată în secolul al XIV -lea, fiind unul din cele mai importante monumente de artă în stil gotic din Muntenia, un element de valoare deosebită fiind reprezentat de pictura interioară care a fost realizată, în anul 1863, de către cunoscutul pictor Gheorghe Tatarăscu. Între anii 2001 – 2005, sfântul lăcaş a fost consolidat, restaurat şi conservat.

Biroul de Presă al Arhipiscopiei Târgoviştei

Adaugă un Comentariu

*