Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 24, 2018
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » PARTENERIAT: Nettersheim-Germania, exemplu demn de urmat pentru Gura Ocniţei!

PARTENERIAT: Nettersheim-Germania, exemplu demn de urmat pentru Gura Ocniţei! 

nettersheim-15

Dâmboviţenii de la Gura Ocniţei au pornit incursiunea prin vestul prosper al Germaniei din Köln, unde au vizitat celebrul Dom. Monumentul istoric, religios şi arhitectonic, construit între anii 1248-1473, loc de pelerinaj pentru creştinii din toată lumea, aici aflându-se moaştele „Celor Trei Magi”, i-a încântat pe membrii delegaţiei româneşti. Zilnic, catedrala este vizitată de mii de turişti.

nettersheim-10

Ajunşi în Köln, nu puteam trece cu vederea „Hohenzollernbrucke”, care traversează fluviul Rin, aflat la circa 250 de metri de Dom. Acesta a devenit cunoscut datorită sutelor de mii de lacăte şi lăcăţele prinse de grilajele care despart spaţiul pietonal de calea ferată. Îndrăgostiţii care trec pe acest pod agaţă aici „lacătele iubirii veşnice”, iar cheile le aruncă în apă pentru a nu fi găsite vreodată.

nettersheim-12

Impresionantă, şi o cafenea din centrul Köln-ului, un adevărat muzeu al societăţii germane! Fotografii vechi, mobilier de epocă, picturi şi obiecte de uz gospodăresc, un loc unde tradiţia se îmbină cu modernul, unde se bea bere bună, iar muzica este asigurată de două păpuşi mecanice care imită perfect mişcările şi gesturile instrumentiştilor reali. Pur şi simplu, bijuterii ale priceperii şi migalei nemţeşti!

VIDEO: Păpuşile… instrumentişti din Köln

Multe librării în Koln şi toate cu uşile larg deschise şi pline de iubitori ai cărţii! Pe băncile din parcuri, bătrâni şi tineri se cufundau în lectură sau ascultau muzică în căşti. Pe Rin treceau barje şi vase de croazieră. Ghizi în timpul acestei scurte vizite prin Köln ne-au fost Winfried Dederichs – preşedintele Asociaţiei Umanitare „Rumänien Sunshine” şi colaboratorul şi prietenul său Reinhard – fost şef al pompierilor din Tondorf, sat component al comunei Nettersheim. Emoţionaţi şi încântaţi de cele văzute în fermecătorul oraş, al patrulea ca mărime din Germania, după Berlin, Hamburg şi München, am pornit spre comuna Nettersheim, ţinta călătoriei noastre…

nettersheim-6

Am fost primiţi, la sediul administraţiei publice locale, de primarul Wilfried Pracht. La întâlnire au participat, de asemenea, viceprimarul Alfred Piehler, consiliera Uschi Miesseler şi directorul Biroului Regional Forestier Hocheifel-Zülpicher Borde, Horst-Karl Dengel. Oaspeţilor români le-a fost prezentată o scurtă istorie a localităţii Nettersheim şi li s-a vorbit despre modul cum funcţionează instituţiile din comună, de unde au pornit şi unde au ajuns în momentul de faţă, cum a devenit Nettersheim capitala Germaniei în domeniul biodiversităţii. Tot ce se întâmplă în Nettersheim, spune primarul Wilfried Pracht, se învârte în jurul ideii de a-i „educa pe copii, astfel încât să-şi dorească să rămână aici”. Asta, în condiţiile în care 70% dintre locuitori merg cu trenul sau cu maşina personală, 3-4 ore pe zi, ca să ajungă la locul de muncă!

„Situaţia pe care am văzut-o la Gura Ocniţei, în luna ianuarie, a existat şi la noi. După cel de-al Doilea Război Mondial, zona era foarte săracă, era numită Siberia Germaniei. Apoi, a urmat faza de construcţie. Este important să ai o filosofie în direcţia ridicării comunei, o direcţie corectă şi o idee legat de ceea ce ar trebui făcut în viitor”, a spus Wilfrid Pracht.

nettersheim-16Edilul din Nettersheim le-a prezentat oaspeţilor din România şi structura de personal a administraţiei publice locale. În total, în Primărie lucrează 35 de oameni, majoritatea în baza unui contract cu timp parţial. Totuşi, pe statul de plată se regăsesc 180 de persoane: educatori, profesori, arheolog, bibliotecar, angajaţi silvici, muncitori la drumuri, spaţii verzi etc. De asemenea, în localitate există 65 de asociaţii cetăţeneşti care acţionează benevol în folosul comunităţii.

Odată cu aceste explicaţii, am înţeles de ce totul este atât frumos şi bine organizat în Nettersheim. Pur şi simplu, nemţii sunt minuţioşi, ştiu să se gospodărească până la cel mai mic detaliu, iar noi avem ce să învăţăm de la ei!

nettersheim-11

„Sunteţi un exemplu pe care îl vom implementa cu siguranţă şi la Gura Ocniţei. Vrem ca, peste câţiva ani, locuitorii din comuna noastră să trăiască în condiţii similare cu cei din Nettersheim. Este şi motivul pentru care delegaţia este una diversificată: expert achiziţii şi fonduri europene (nota redacţiei – Carmen Stefancu), învăţător (n.r. – Irina Leafu), bibliotecar (n.r. – Steliana Mitoi), poliţist local (n. r. – Gheorghe Stan), pompieri (n.r. – Vasile Rădulescu şi Bogdan Tănăsoiu). La următoarea vizită pe care o veţi face în România, la Gura Ocniţei, vreau să vedeţi că acest parteneriat cu Nettersheim a dat roade”, a declarat Sorin Ioniţă – primarul comunei Gura Ocniţei.

harta-nettersheimComuna Nettersheim este formată din 11 sate, are 7.500 de locuitori şi este situată în Nordrheim-Westfalen, cel mai vestic land federal german şi, totodată, cel mai populat, numărând 18 milioane de locuitori. Nordrheim-Wesfalen este, de asemenea, landul cu cea mai mare putere economică. Nordrheim-Wesfalen cuprinde cinci regiuni administrative, iar capitala este la Düsseldorf.

Adriana Răceanu, Ion Obăgilă

În zilele următoare, continuăm să publicăm ample reportaje despre vizita de lucru a delegaţiei comunei Gura Ocniţei-Dâmboviţa în localitatea Nettersheim-Germania.

Mulţumim pentru traduceri Alinei Daniela Ciobanu – de la Centrul de Meditaţii şi Cursuri Târgovişte

nettersheim-14

 

Adaugă un Comentariu

*