Știri, Muntenia-Sud, România|luni, august 20, 2018
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » Pesta porcină africană. ATENŢIE la semne şi raportaţi orice suspiciune de BOALĂ!

Pesta porcină africană. ATENŢIE la semne şi raportaţi orice suspiciune de BOALĂ! 

porci

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice şi sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Atenţie! Nu există tratament şi vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de profilaxie generală şi specifică – informează Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa.

Cine cauzează pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este cauzată de un virus.

La ce specii este întâlnită boala?
La porcii domestici şi porcii mistreţi de toate vârstele.

Pot oamenii să se infecteze cu acest virus?
Nu!

Unde evoluează boala în prezent ?
În Uniunea Europeană în Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Italia, Ukraina, Belarus si Moldova, foarte aproape de graniţa Romania. In Romania boala a fost diagnosticata si evolueaza la Satu Mare in doua exploatatii nonprofesionale.

Cât de mult durează de la infectarea porcilor, până la apariţia semnelor de boală?
3-15 zile, dar în forma acută de boală semnele pot apărea în 3-4 zile.

Cum se transmite virusul?
Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• alţi vectori infectaţi ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
• toate secreţiile, excreţiile, fluidele, ţesuturile provenite de la animalele infectate, bolnave şi moarte, precum şi animale care au supravieţuit îmbolnăvirii şi s-au recuperate;

În mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6-10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulţi ani. Este cel mai rezistent virus, ceea ce-l face foarte periculos.

Sfaturi de urmat:
– Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
– Creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
– Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
– Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă
exploataţie;
– Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
– Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• Moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• Roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi
pieptului;
• Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
• Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce fac în cazul în care suspectez că un porc este bolnav de pestă porcină africană?
• Anunţ imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dambovita;
• Izolez imediat animalul bolnav, sau cadavrul de alte animale fără semne de boală şi îl prezint medicului veterinar;
• Mă oblig să nu arunc cadavrul animalului în locuri neamenajate.

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană?
• Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite;
• Toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii;
• Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie;
• Exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare când condiţiile sunt întrunite.

De reţinut!
Este mai bine să raportaţi orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportaţi deloc!
Nu vă temeţi de penalizări ale guvernului, contribuţia dumneavoastră este esenţială în menţinerea indemnizăţii ţării!

Telefonul DSVSA Dâmboviţa la care se va anunţa orice suspiciune: 0372.737.818.

Adaugă un Comentariu

*