Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » PITORESC, TURISM ȘI TRADIȚII LA VĂLENI DÂMBOVIȚA! Localitatea se poate înscrie cu brio în circuitul agroturistic național. VEZI VIDEO!

PITORESC, TURISM ȘI TRADIȚII LA VĂLENI DÂMBOVIȚA! Localitatea se poate înscrie cu brio în circuitul agroturistic național. VEZI VIDEO! 

valeni dambovita

Văleni Dâmbovița este una dintre cele mai pitorești localități din județul nostru. Aici, între dealurile împădurite de la marginea de vest, la granița cu Argeșul, tradițiile și obiceiurile moștenite din străbuni încă mai clocotesc, chiar dacă valul modernității și-a croit drum și în această zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseți aparte, stricând parcă, prin bine, rosturile și treburile oamenilor.

În ultimii ani, înfățișarea comunei Văleni Dâmbovița s-a schimbat, spre bucuria localnicilor care au început să simtă că au luat-o și ei la pas după civilizație. Nu mai există ulițe desfundate, școli dărăpănate, au rețea de apă potabilă, urmează canalizarea și poate, în viitorul apropiat, se vor bucura și de beneficiile gazelor naturale.

Viața de zi cu zi a vălenarilor se consumă între munca în livadă și creșterea animalelor. La oraș nu merg decât atunci când au treburi. În rest, le place să stea în satul lor, pe care-l îndrăgesc atât de tare încât recomandă tuturor să vină să trăiască la Văleni Dâmbovița dacă își doresc liniște, aer curat și apă bună. Și se mai mândresc cu ceva! Cu țuica de prună, o delicatesă cu care-și tratează de fiecare dată musafirii.

VEZI VIDEO

La Văleni Dâmbovița, am stat la taclale și cu cel mai bătrân locuitor al comunei. Nea Nicolae Rusu, veteran de război, a împlinit 100 de ani. Mintea-i merge ca un ceas. Ne-a uimit la venerabila-i vârstă cu amintirile tinereții sale, povestite fir de-a fir.

Primarul comunei Văleni Dâmbovița ne-a promis o întâlnire și cu cel de-al doilea decan de vârstă din localitate: veteranul de război Culiță Falcă, care va împlini 92 de ani.

Ne-am continuat incursiunea pe ulițele de la Văleni, gândindu-ne că aceste locuri deosebite ar putea atrage turiști. Am ajuns în cele din urmă într-un vârf de deal, la Mesteacăn, chiar pe răzorul care desparte județul Dâmbovița de Argeș.

Primii pași pe drumul dezvoltării agroturismului au fost făcuți. Este nevoie acum de promovare. Și vălenarii au ce să promoveze, fiindcă localitatea este frumoasă indiferent pe ce uliță mergi. Găsești la Văleni Dâmbovița, cum spunea primarul Gheorghe Lungu, liniște, aer curat și apă bună, iar oamenii au un farmec aparte. Sunt ospitalieri, sunt veseli, sunt dornici totdeauna să primească oaspeți.

Adaugă un Comentariu

*