Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 16, 2019
Sunteți Aici Home » ALEGERI » PLEACĂ AI NOȘTRI, VIN AI NOȘTRI! Parlamentarii chiulangii și cei cu puține inițiative legislative recandidează

PLEACĂ AI NOȘTRI, VIN AI NOȘTRI! Parlamentarii chiulangii și cei cu puține inițiative legislative recandidează 

parlament 2

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a analizat câteva repere privind profilul candidaților principalelor partide pentru scrutinul electoral din toamna acestui an.

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 și-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2457 de candidați. Dintre aceștia, doar 19% vor ocupa fotolii în Parlamentul României din 315 mandate de deputați și 137 de mandate de senatori, ceea ce înseamnă aproximativ 5 candidați pe un loc de parlamentar.

62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004 – 2008 recandidează, (85 de senatori şi 210 deputaţi).

Partidul cu cei mai mulţi parlamentarii care au mai ocupat până acum funcţii de senatori sau deputaţi este PSD, aproximativ 78% dintre candidați au mai deținut funcții în Parlamentul 2008 – 2012, urmat fiind de PNL, cu 77% candidați ce au mai deținut mandate în Parlament (precizăm că în interiorul Alianţei Uniunea Social Liberală dintre parlamentarii care recandidează – 65 aparţin PNL, 101 PSD, 6 – PC şi 12 – UNPR). 68% (89) din actualii 131 de parlamentari ai PDL recandidează.

41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleși în decembrie 2008. 27% dintre aceștia (11) aparțin în acest moment unei formațiuni politice ce nu exista în 2008 și anume Uniunii Naționale pentru Progresul României, partid politic ce în acest moment face parte din Alianța USL. Restul candidaților migratori sunt în proporții relativ egale migrați de la PDL către PNL respectiv PSD și de la PNL către PDL.

4 dintre parlamentarii care au fost surprinși de jurnaliști votând în plen atât cu propria cartelă cât și cu cea a altor colegi și care au fost sancționați de către Camera Deputaților cu interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi, dar recandidează: Vasile Berci – PNL candidat în circumscripția Maramureș – colegiul 7, Ciprian-Florin Luca – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Arad, Valentin Rusu – PNL (în PDL până în luna aprilie a.c) și colegiul 4 circumscripția Caraș-Severin și Ioan Stan – PSD candidat în colegiul 5 – circumscripția Suceava.

Pentru 22 de parlamentari din mandatul 2008 – 2012 s‐a dispus trimiterea în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie; 9 dintre aceștia recandidează. Precizăm însă că procesele acestora sunt în curs de judecare iar până la finalizare, senatorii și deputații beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Parlamentari cu procente record la absență, cel puțin la nivelul voturilor finale din plen, recandidează.

Parlamentarii cu cele mai puține inițiative legislative înregistrate, în cursul mandatului 2008 – 2012 dar și cu o eficiență legislativă redusă, dar care recandidează.

Pentru toți candidații eligibili (peste 830 de persoane), IPP a realizat o documentare la nivelul declaraţiilor de avere şi de interese depuse la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Principale observații sunt:

Cei mai mulţi dintre candidaţii noi propuşi de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private. Din contră, candidaţii PDL sunt mai degrabă persoane din instituţii centrale sau locale, foşti prefecţi, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, directori de întreprinderi de stat, consilieri locali, etc. Pe listele cu candidaţi am întâlnit şi foşti experţi parlamentari, persoane ce au lucrat împreuna cu parlamentarii din acest mandat.

În ceea ce priveşte averile declarate de către candidaţi am putut constata că majoritatea deţin investiţii imobiliare cu precădere în terenuri, case. Sunt declarate de asemenea şi un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care ne-a atras atenţia este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidaţii, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar şi firmelor, în special celor pe care le şi administrează/conduc.

Sursa: IPP

Adaugă un Comentariu

*