Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iulie 14, 2020
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » Poftiţi la „Paştele Cailor”!

Poftiţi la „Paştele Cailor”! 

Comunitatea bulgarilor din Târgovişte sărbătoreşte mâine „Tudoriţa” sau „Paştele Cailor”. Este o zi a comuniunii perfecte între om şi animalul care-l ajută în gospodărie.
Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului, pentru a fi sănătoşi.

După slujbă, femeile oferă bărbaţilor „konceto” – pâinică în formă de cal, iar aceştia o împart la rândul lor cu nepreţuitul prieten, pentru a întări, în faţa lui Dumnezeu, legătura dintre ei.

„Este o datorie de onoare a noastră de a păstra şi promova această sărbătoare, ca semn al recunoştinţei ce-l merită în egală măsură străbunii noştri şi aceste minunate fiinţe. Suntem ceea ce suntem şi datorită acestui prieten sincer – calul, martor mut al măririlor sau căderilor, al sfinţeniei sau nebuniei, al trecutului şi al prezentului”, spune Ilie Ghergu, preşedintele Asociaţiei Zaedno a bulgarilor din Târgovişte.

Participanţii la „Tudoriţa” se vor putea bucura de un concurs de frumuseţe şi paradă a cailor, dar şi o competiţie de îndemânare în timpul lucrărilor agricole.

Adaugă un Comentariu

*