Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » FONDURI: Au fost lansate apelurile de proiecte pentru drumuri judeţene şi eficienţă energetică

FONDURI: Au fost lansate apelurile de proiecte pentru drumuri judeţene şi eficienţă energetică 

Sursa foto: harrison.ro

Astăzi, 15 martie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat primele două apeluri de proiecte, pentru priorităţile de investiţii 6.1 şi 3.1.A. Ghidurile finale pentru cele două Priorități 6.1 şi 3.1.A sunt disponibile pe site-ul programului, la http://www.inforegio.ro/ro/por-2014-2020/apeluri-proiecte.html.

Cererile de finanţare se pot depune după data de 16 mai la sediul Agențiilor pentru Dezvoltare Regională, timp de 6 luni, până la închiderea apelului. Cererea se va depune într-un singur exemplar, în format tipărit, original, într-un singur colet sigilat. În colet va fi inclus și un CD cu cererea de finanțare și anexele acesteia, scanate, în format PDF.

„Cele două axe pe care le deschidem acum sprijină dezvoltarea locală, care duce lipsă de resurse. Ele se adresează autorităților publice locale. Ghidurile sunt acum mult mai lizibile, documentele care trebuie depuse sunt mai puține, perioada de evaluare și selecție va fi, sperăm, mai scurtă și încercăm să avem un singur tip de contract standard pentru toate prioritățile”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Axa 6.1 susține investițiile în modernizarea rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua TEN-T, construcția/ modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum județean aflate pe traseul drumului județean respectiv, precum și investiții destinate siguranței rutiere.
Axa 3.1.A vizează creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari.

“Lucrările de modernizare, pe care le finanțăm acum, sunt mai complexe decât cele de reabilitare – presupun crearea de trotuare, piste de biciclete și refugii în localități. La fel, pentru blocurile de locuințe finanțăm, pe lângă anvelopare, și lucrări de instalații, repararea acoperișului, a liftului, de reabilitare și iluminat interior. Finanțarea se va acorda pe principiul «primul venit, primul servit», iar beneficiarii sunt autoritățile locale în parteneriat cu asociațiile de proprietari. Există soluții de a reduce partea de cofinanțare iar dacă autoritățile au resurse, pot eșalona plata cofinanțării pe o perioadă de până la 5 ani. Sunt eligibile blocurile de locuințe construite între 1950 și 1990 iar proiectele trebuie să urmărească reducerea consumului de agent termic și, în final, a poluării urbane”, a subliniat secretarul de stat Sorin Maxim.

Bugetele pentru aceste prime apeluri de proiecte pe POR sunt de 807,78 milioane euro pentru drumuri judeţene, respectiv de 447,75 milioane euro pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale. Bugetul minim al unui proiect de creștere a eficienței energetice la o clădire rezidențială este de 100.000 euro iar cel maxim de 5 milioane de euro. Un proiect poate cuprinde cel mult 10 blocuri de locuințe cu minim 2 niveluri (P+2). Autoritățile publice în parteneriat cu asociațiile de proprietari pot alege să se grupeze pe cartiere.

Adaugă un Comentariu

*