Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 14, 2021
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » POR 2020: României i-au fost alocate 325 de milioane de euro pentru domeniul medical

POR 2020: României i-au fost alocate 325 de milioane de euro pentru domeniul medical 

UPU Dambovita 1

România are alocate, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor de asistenţă medicală. La aceasta sumă, se adaugă o finanțare de 250 de milioane de euro prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul „Îmbunătățirea calității și eficienței sistemului de sănătate din România,” din care însă România nu a utilizat deocamdată bani – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Prin POR 2014-2020, sprijinul financiar european planificat pentru sectorul sănătăţii din România cuprinde 280 de investiţii în domeniul asistenţei ambulatorii şi alte 35 în unități de primiri urgențe din cadrul spitalelor județene. Totodată, aproape jumătate din suma alocată sănătăţii este destinată construirii şi dotării cu aparatura medicală necesară a celor trei spitale regionale, care urmează să furnizeze servicii medicale complexe.

În total, ţara noastră va beneficia, în perioada de programare 2014-2020, de fonduri structurale şi de investiţii în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a le putea utiliza, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiţionalităţi ex-ante, între care unele se referă tocmai la domeniul sănătăţii.

În acest context, comisarul european pentru politică regională – Corina Creţu s-a întâlnit, la Bucureşti, cu reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Mondiale și BEI, pentru a contura în comun un plan concret de acțiuni care să ducă la deblocarea situației privind construcția celor trei spitale regionale la Cluj, Craiova și Iași. Înaltul oficial european a transmis la București preocuparea Comisiei Europene privind întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătății, care rămâne unul dintre sectoarele critice, asigurând încă o dată autoritățile de la București de sprijinul continuu al Comisiei.

Adaugă un Comentariu

*