Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 3, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » #POTALTFEL: Campanie naţională de prevenire a consumului de canabis!

#POTALTFEL: Campanie naţională de prevenire a consumului de canabis! 

conferinta CPECA

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dâmboviţa a lansat, astăzi – 5 septembrie 2017, la nivel judeţean, campania #POTALTFEL, prin care se urmăreşte creşterea nivelului de informare şi prevenirea consumului de canabis în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani. Pentru atingerea acestui scop, se vor organiza discuţii interactive cu elevii din patru unităţi de învăţământ liceale care urmează să fie alese ţinând cont de sugestiile conducerii Inspectoratului Şcolar, precum şi în zonele unde tinerii din judeţ aleg să-şi petreacă timpul liber.

„Ne bucurăm că suntem parteneri în această campanie de prevenire. Suntem convinşi că niciun efort nu este prea mare şi niciodată nu este suficient să-i învăţăm pe copii că pot altfel, că pot bine, că pot sănătos. Împreună, prin activităţi punctuale, îi vom învăţa să-şi gestioneze bine emoţiile, îi vom învăţa că viaţa trebuie trăită frumos”, a precizat Cristina Stroe – inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa.

Campania #POTALTFEL se va derula până la data de 31 iulie 2018, iar acţiunile se vor desfăşura, spune Mihnea Moldoveanu – coordonatorul CPECA Dâmboviţa, cu sprijinul celor 40 de voluntari activi ai Centrului. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt tineri ca şi cei cărora li se adresează, ceea ce înseamnă un punct câştigat, întrucât discuţiile se vor purta de la egal la egal.

De ce o campanie de prevenire a consumului de canabis?

Potrivit studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri pe care l-a realizat Agenţia Naţională Antidrog în 2016, canabisul ocupă locul II în topul drogurilor cel mai uşor de procurat, după etnobotanice. S-a remarcat, de asemenea, un comportament de tip adictiv în rândul consumatorilor, în sensul că aceştia au luat cel puţin o dată în viaţă şi cocaină (9,1%), ecstasy (6,2%) şi heroină (3,1%). Proporţii similare se regăsesc şi în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani.

Peste o treime dintre respondenţi (35%) au început acest tip de consum la vârste foarte fragede (sub 19 ani), în timp ce 43% dintre cei chestionaţi au declarat că au debut în consumul de canabis la vârsta de 20-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani, iar media vârstei de debut este de 21,3 de ani.

În ceea ce priveste indicatorul “Urgenţe medicale datorate consumului de droguri”, în ultimii 3 ani, s-a observat o tendinţă de creştere. În 2015, au fost raportate 587 cazuri de urgenţe medicale datorate consumului de canabis (consum singular sau în combinație), ceea ce înseamnă o creștere cu 29,6% a acestei problematici față de nivelul anului anterior, când au fost înregistrate 453 astfel de cazuri. În 58,3% din aceste cazuri, persoanele aveau vârsta sub 25 ani, iar 40% dintre acestea erau elevi sau studenţi. Conform statisticilor, canabisul este cel mai consumat drog ilicit!

În anul 2015, la nivel european, numărul estimat al consumatorilor de canabis de-a lungul vieţii ajunsese la 87,7 milioane, în timp ce 23,5 milioane dintre acestea au confirmat consumul şi în ultimul an. România se numără printre ţările cu cea mai mică prevalenţă:
– Prevalenţa de-a lungul vieţii: locul 25 din 28 de ţări
– Prevalenţa în ultimul an: locul 25 din 28 de ţări
– Prevalenţa în ultima lună: locul 23 din 28 ţări

VIDEO

Adaugă un Comentariu

*