Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 1, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PRAHOVA: A vrut să sape o CANALIZARE, dar a dat peste o COMOARĂ veche de 1.700 de ani!

PRAHOVA: A vrut să sape o CANALIZARE, dar a dat peste o COMOARĂ veche de 1.700 de ani! 

Foto: Romania TV

Surpriză de proporţii pentru un bărbat din Prahova care săpa o gropă pentru canalizare. Omul a descoperit în spatele casei o adevărată comoară. Monede, bijuterii şi lingouri de argint vechi de peste 1700 de ani, informează România TV.

„El zicea să sape mai aşa. Eu i-am zis să sape aici. El, nu şi nu. Până la urmă s-a apucat să sape pe unde am zis eu, că nu doream să am toată grădina un şanţ. De aceea am vrut pe lângă casă. Nu a săpat mult, cam 6-7 metri şi a descoperit comoara”, a povestit Maria Vasile, soţia bătrânului.

La început a dat peste o parte dintr-o cană de bronz, apoi, au ieşit la suprafaţă lingourile de argint. Şi, tot săpând, a descoperit monedele, iar la aproximativ 40 de centimetri adâncime, restul tezaurului.

„Am văzut monedele, ruginite, cu pământ pe ele. Şi am zis: băi, am dat peste o comoară. Nu ne-a venit să credem. Pentru o zi am fost bogat. Puteam să le păstrez şi să-mi îmbrac nevasta în argint la nunta noastră de 50 de ani”, a declarat bărbatul.

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint, ce datează din vremea împăratului Vespasian, din anii 69-79 după Hristos. Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brăţări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea ataşate trei monede, dar şi două lingouri din acelaşi metal. Artefactele au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, iar soţii Vasile vor primi o recompensă care, conform legii, în cazuri excepţionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite.

Adaugă un Comentariu

*