Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 8, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PRAHOVA: Directorul Hidro Prahova a scăpat de închisoare! Judecătorii l-au trimis în arest la domiciliu

PRAHOVA: Directorul Hidro Prahova a scăpat de închisoare! Judecătorii l-au trimis în arest la domiciliu 

Foto: phon

Adrian Semcu, directorul SC HidroPrahova SA, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova a fost plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În aceeaşi cauză, mai este cercetat şi Gheorghe Boeru – reprezentant al S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, cumpărare de influență și evaziune fiscală. Şi acesta se află în arest la domiciliu, după decizia Înaltei Cuţi de Casaţie şi Justiţie. Dosarul este disjuns din cel al cumnatului premierului Victor Ponta – Iulian Herţanu, privind fraude cu fondurile europene obţinute pentru realizarea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic.

Potrivit DNA,  în perioada august 2010 – aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, inculpatul Semcu Adrian-Emanuil, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, folosindu-se și de influența pe care o avea la reprezentanți ai conducerii SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești și în înțelegere cu inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL București, l-a ajutat pe acesta din urmă ca asocierea din care făcea parte să câștige la licitație un contract de achiziție publică, finanțat în majoritate din fonduri europene. 

Contractul, în valoare de 25.085.000 lei, intitulat „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” face parte din proiectul european „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” (având ca autoritate contractantă SC HIDRO PRAHOVA SA Ploiești). Pentru sprijinul acordat la obținerea contractului, în luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro).

În acest sens, Semcu Adrian – Emanuil, prin intermediul altor persoane, l-a susținut pe Boeru Gheorghe, pe parcursul derulării procedurilor de achiziție, până la stabilirea finală a câștigătorului, astfel:
– anterior inițierii procedurilor de evaluare a ofertelor (prin determinarea furnizării unor date tehnice, către Boeru Gheorghe, necesare adaptării documentației și utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câștige contractul de achiziție publică),
– în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului (prin determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor),
– ulterior, după stabilirea câștigătorului până la momentul soluționării definitive a contestațiilor și acțiunilor în instanță (prin crearea posibilității pentru S.C.ROMAIR CONSULTING S.R.L. de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanții la licitație nemulțumiți, precum și prin intervenții la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – CNSC și la instanța competentă, pentru a menține decizia de atribuire a contractului către SC ROMAIR CONSULTING SRL.
Pe de altă parte, și o altă persoană din conducerea S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC ROMAIR CONSULTING SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziție și pentru a acorda susținere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranșă din fondurile aferente activității de consultanță. Astfel, în perioada 2011 – 2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă.
O parte din banii încasați de S.C. ROMAIR CONSULTING S.R.L. din fonduri publice au fost tranzitați, la dispoziția lui Boeru Gheorghe, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăți comerciale paravan, scoși, în numerar, și folosiți în interesul personal al lui Boeru Gheorghe. Aceste activități au avut ca rezultat sustragerea de la plata, către stat, a sumei totale de 251.765 lei reprezentând 151.059 lei TVA și 100.706 lei impozit pe profit.

 

Adaugă un Comentariu

*