Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » PRAHOVA: Instanţa le-a dat dreptate, autorităţile îi poartă pe drumuri!

PRAHOVA: Instanţa le-a dat dreptate, autorităţile îi poartă pe drumuri! 

Foto: jurnaluldebuzau.ro

Mai multe persoane s-au prezentat la sediul Biroului teritorial Prahova semnalând faptul că întâmpină probleme în punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti referitoare la modificarea unor titluri de proprietate.

Mai exact, este vorba de acele persoane care deţin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, prin care instanţa a dispus anularea unui titlu de proprietate şi emiterea altui titlu (cu un conţinut modificat – exemplu: fie au fost introduse şi alte persoane, fie au fost scoase de pe titlul respectiv anumite persoane).

În aceste cazuri unele comisii locale de fond funciar nu întocmesc şi nu transmit către comisiile judetene şi către O.C.P.I. documentaţia necesară pentru emiterea noului titlu, motivându-se că este nevoie ca deţinătorul titlului de proprietate anulat de instanţă să depună acest document în original.

În acest context, partea ce deţine originalul titlului anulat, afându-se pe poziţii contrare cu cel care are interesul obţinerii noului titlu, refuză predarea documentului solicitat de comisia locală.

Dispoziţiile legale în materia reconstituirii dreptului de proprietate nu prevăd obligativitatea depunerii documentului original solicitat de unele comisii locale, iar solicitarea autorităţii locale este neîntemeiată. Persoana interesată în obţinerea noului titlu trebuie să depună însă hotărârea judecătorească prin care a fost anulat titlu de proprietate anterior, în formă legalizată, cu menţiunea că este definitivă.

De regulă, cel care deţine un titlu de proprietate ce a fost anulat de către instanţă, dar pe care l-a obţinut în mod legal, legitim, semnând pentru primirea lui, nu poate fi obligat la predarea lui. Acest lucru nu înseamnă însă că documentul poate fi folosit de către respectiva persoană. Titlul fiind anulat prin hotărâre judecătorească nu mai are valabilitate, iar folosirea lui ca act valabil produce consecinţe grave de care răspunzător este cel care uzează de documentul respectiv.

O astfel de petiţie a fost depusă la Biroul teritorial Ploieşti al instituţiei Avocatul Poporului de către un cetăţean din judeţul Prahova, care întâmpina această problemă la Primăria comunei Fulga şi care solicitase în mod repetat autorităţii locale emiterea noului titlu de proprietate corespunzător dispoziţiilor instanţei de judecată. Comisia locală de fond funciar a considerat că trebuie depus şi originalul titlului de proprietate anulat de instanţă, pe care deţinătorul refuza să îl predea şi din acest motiv nu a transmis comisiei judeţene documentaţia necesară emiterii noului titlu.

Urmare a demersurilor întreprinse de instituţia Avocatul Poporului – Biroul teritorial Ploieşti, Instituţia Prefectului Judeţul Prahova a intervenit în mod corespunzător şi a solicitat Primăriei comunei Fulga să procedeze la transmiterea documentaţiei însoţită de copia hotărârii judecătoreşti definitive, în formă legalizată, cu menţiunea “definitivă”, precizând autorităţii locale că nu este nevoie de depunerea în original a titlului de proprietate anulat de instanţă.

Reamintim celor interesaţi să se adreseze instituţiei Avocatul Poporului datele de contact ale Biroului teritorial Ploieşti – Municipiul Ploieşti, B-dul Republicii nr. 2-4, Intrarea H, etaj I, cam. 155, judeţul Prahova, telefon / fax 0244-539227, e-mail avpprahova@avp.ro.
Programul de audienţe este: de luni până joi, între orele 09,00 – 16,00, iar vinerea între orele 09,00 – 12,00, nefiind necesară programarea prealabilă.

Menţionăm că instituţia Avocatul Poporului nu percepe niciun fel de taxe.

Cristina Tache
Expert Biroul Teritorial Ploieşti al Avocatului Poporului

Adaugă un Comentariu

*