Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » PRECEDENT JURIDIC: Consilierii excluşi din partid îşi pierd mandatul, chiar dacă forul legislativ refuză să ia act de acest fapt

PRECEDENT JURIDIC: Consilierii excluşi din partid îşi pierd mandatul, chiar dacă forul legislativ refuză să ia act de acest fapt 

gabriel cioaca

PNL Dâmboviţa a cerut public, dar şi prin adresă scrisă, Instituţiei Prefectului să exprime un punct de vedere cu privire la situaţia consilierilor locali şi judeţeni, excluşi din partidul pe lista căruia au candidat, dar care sunt menţinuţi în forurile legislative respective, ca urmare a unor jocuri politice.

Conform legislaţiei în vigoare, un consilier exclus îşi pierde mandatul. Tot actele normative spun că trebuie să se ia act prin vot de situaţia creată, ori de aici derivă toate problemele, după cum s-a exprimat Gabriel Cioacă – purtător de cuvânt PNL Dâmboviţa.

Practica ultimilor ani demonstrează că acei consilieri care sunt exluşi dintr-un partid devin armă pentru adversarii politici, în condiţiile în care organele deliberative refuză să ia act de încetarea mandatului.

„Asistăm la un abuz de drept din partea unor consilii care, prevalându-se de textul acesta din lege, nesocotesc decizia partidului. Spre exemplu, se întâmplă ca un consilier să fie ţinut în conţinuare în Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin vot, iar votul acestuia contează şi crează majorităţi. Din punctul meu de vedere, acele hotărâri sunt nule. Votul unui consilier exclus nu mai este valabil”, a precizat Cioacă.

Purtătorul de cuvânt al PNL şi-a argumentat susţinerea, punând la dispoziţia presei o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel Craiova, sesizată de către Prefectura Dolj, decizie rămasă definitivă şi care constituie precedent juridic, în care se reţine următoare situaţie: „calitatea de consilier local a persoanei ce pierduse calitatea de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales, încetase de drept la momentul pierderii acestei calităţi. Aşa cum s-a argumentat mai sus, votul său, decisiv potrivit elementelor de fapt din speţa dedusă judecăţii, nu poate fi reţinut ca valid”.

De aici şi solicitarea PNL către Prefectura Dâmboviţa, să se pronunţe cu privire la mandatele consilierilor excluşi din partid.

„Instanţa de la Craiova, la sesizarea Prefecturii Dolj, a decis că mandatul încetează în momentul în care un consilier şi-a pierdut calitatea de membru al partidului pe lista căruia a candidat, chiar dacă nu s-a luat act de acest lucru, prin vot. Numai la Dâmboviţa, Prefectura închide ochii şi emite ordine când vrea şi faţă de cine vrea. Ar trebui ca legea să se aplice pentru toată lumea egal”, a declarat Gabriel Cioacă.

Adaugă un Comentariu

*