Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 11, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PRECIZĂRI: Cum operează scutirea pensionarilor de la plata unor debite şi cum sunt restituiţi banii reţinuţi până acum

PRECIZĂRI: Cum operează scutirea pensionarilor de la plata unor debite şi cum sunt restituiţi banii reţinuţi până acum 

daniela-stoenescu-pensii

La data de 1 octombrie 2014, a intrat în vigoare legea prin care s-a statuat scutirea de la plata unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, precum şi restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Potrivit informaţiilor furnizate de Casa de Pensii Dâmboviţa, încetarea reţinerilor din pensie se va face în baza unei decizii, emisă pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelului aprobat prin Ordin al Preşedintelului CNPP.

„Pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie să depună cerere la casele judeţene de pensii, casa de pensii a municipiului Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (MAN, MAI sau SRI). Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor. Subliniem că sumele care au fost recuperate de la pensionari începând cu data de 1.01.2011 vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale”, precizează Daniela Stoenescu – purtător de cuvânt Casa de Pensii Dâmboviţa.

În situaţia în care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie 2014 vor fi operate reţineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, în luna noiembrie 2014.

De precizat că nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.

Adaugă un Comentariu

*