Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 9, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PREMIERĂ chirurgicală în România, pentru salvarea unei fetiţe de 4 ani!

PREMIERĂ chirurgicală în România, pentru salvarea unei fetiţe de 4 ani! 

Sursa foto: Asociaţia "Salvează o inimă"

Trei medici de la Spitalul Monza Bucureşti – Secţia de Chirurgie Pediatrică au realizat o intervenţie chirurgicală de implantare a unui defibrilator extracardiac epicardic, cu sondă de defibrilare subcutanată, unică în România, raportat la vârsta pacientului, o fetiţă de 4 ani, care cântăreşte 11 kg. Costurile intervenţiei au fost susţinute parţial de Asociaţia “Salvează o inimă”, condusă de Vlad Placintă.

Defibrilatorul cardioverter implantabil (ICD) reprezintă în prezent singurul tratament eficient în cazul pacienţilor cu risc de moarte subită cardiacă. Acest dispozitiv este capabil să depisteze apariţia unor tulburări grave ale ritmului cardiac, tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara, şi să emită ulterior stimuli electrici care să întrerupă aritmia mortală, salvând în acest fel viaţa pacientului.

În Europa, se înregistrează în fiecare an aproximativ 550.000 de decese cauzate de moarte subită cardiacă. Majoritatea dintre acestea ar fi putut fi prevenite prin implantarea la timp a unui defibrilator cardiac.

maria 2

Sursa foto: Asociaţia „Salvează o inimă”

În România, terapia cu ICD se adresează exclusiv adultului şi, din păcate, unui număr redus de pacienţi, din cauza preţului ridicat al aparatului, dar şi din cauza lipsei de informare a populaţiei.

Pe 20 ianuarie 2016 însă, echipa de medici formată din dr. Mircea Cotul – medic primar chirurgie cardiovasculara, dr. Radu Vatasescu – medic primar cardiolog, aritmologie si electrofiziologie şi dr. Antonela Muresan – medic primar anestezie si terapie intensivă a reuşit, în premieră în România, să salveze viaţa unei copile de 4 ani, căreia i-au implantat un defibrilator extracardiac epicardic, cu sondă de defibrilare subcutanată.

Maria a devenit o fetiţă veselă, comunicativă şi cu poftă de joacă. Pe de altă parte, familia a scăpat de grija permanentă care a marcat-o cumplit în ultimele şapte luni de coşmar, trăit zi şi noapte.

maria 3

Sursa foto: Asociaţia „Salvează o inimă”

Adaugă un Comentariu

*