Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 27, 2020
Sunteți Aici Home » DEZVĂLUIRI » PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIE: UN DOSAR VECHI DE 75 DE ANI AR PUTEA FI REDESCHIS. Un ordin călugăresc al Vaticanului vrea înapoi Băile Felix

PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIE: UN DOSAR VECHI DE 75 DE ANI AR PUTEA FI REDESCHIS. Un ordin călugăresc al Vaticanului vrea înapoi Băile Felix 

baile felix

Secţia Civilă a Curţii Supreme ar putea avea pe rol cel mai vechi dosar din România. Ordinul călugăresc Premonstratens este la un pas să redeschidă un litigiu cu statul român care datează din 1937. Ordinul ce aparţine Vaticanului susţine că în 1936 a fost deposedat de 176 de hectare de teren şi de staţiunea Băile Felix.

Documentele depuse la dosar arată că, printr-o simplă ”corectare” a cărţii funciare, staţiunea Băile Felix a fost trecută din patrimoniul ordinului în proprietatea statului român. Valoarea litigiului la ora actuală este de câteva zeci de milioane de euro. Procesul din 1937 a fost oprit printr-o banală adresă trimisă de Ministerul Afacerilor Externe.

Băile Felix, confiscate printr-o ”corectură”

Un referat oficial din 1940, întocmit de un avocat pentru Ministerul Sănătăţii, arată că în 1936 profesorul universitar Onisifor Ghibu a fost mandat de Ministerul Educaţiei să intre în posesia Băilor Felix. Astfel că Onisifor Ghibu a operat această modificare în Cartea Funciară. Decizia a fost apoi certificată prin încheierea Judecătoriei Oradea pe 22 august 1936. În 1937 Onisifor Ghibu a intrat cu forţa pe proprietatea călugărilor. ”Dl prof. Ghibu, în baza delegaţiei de mai sus şi cu ajutorul forţei publice (Comandantul Legiunii de Jandarmi) a intrat în Mânăstirea Ordinului Premonstratens din Oradea-Sânmartin, pe care a preluat cu toate anexele şi cu tot inventarul său inclusiv Băile Felix, expulzând pe cei doi călugări care erau în Mânăstire”, se precizează în nota depusă la Ministerul Sănătăţii.

Ordinul călugăresc a contestat decizia la Tribunalul Oradea care însă, pe 20 februarie 1937, a respins contestaţia. În motivarea instanţei din 1937 se precizează că a dispus deposedarea ordinului călugăresc pe baza unei decizii a Ministerului Cultelor care anulat prin ordin personalitatea juridică a ordinului călugăresc. Judecătorii au mai reţinut că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un simplu administrator al proprietăţii.

Posibilă premieră în Justiţie: redeschiderea dosarului din 37

Astfel, pe vremea comuniştilor, Băile Felix au intrat în patrimoniul statului. După 1989, hotelurile şi proprietăţile au ajuns în proprietatea companiei SC Băile Felix SA – companie de stat. Presa a relatat că această firmă a fost controlată în special de liderii PSD din Bihor. Principalii acţionari ai companiei sunt acum SIF Oltenia şi SIF Transilvania.

Reverendul Feies Rudolf Anzelm este acum cel care conduce Ordinul Premonstraten. În februarie 2012, acesta deschis o acţiune juridică prin care solicită redeschiderea dosarului din 1937 care nu a mai fost judecat în recurs. Curtea Supremă a admis în principiu cererea, dar nu a decis încă redeschiderea dosarului pe fond. În motivele juridice reprezentanţii ordinului au explicat că având în vedere că în litigiul dintre statul român şi ordinul călugăresc nu există o sentinţă definitivă cauza trebuie reluată.

CITEȘTE MAI MULTE AICI

Adaugă un Comentariu

*