Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 23, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » PREVENIRE: „Dincolo de aparenţe” a ajuns la Moreni. Atenţie la capcanele din mediul virtual!

PREVENIRE: „Dincolo de aparenţe” a ajuns la Moreni. Atenţie la capcanele din mediul virtual! 

dincolo de aparente moreni 1

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Dâmboviţa, în colaborare cu Penitenciarul de Maximă Siguranță Mărgineni, au organizat vineri o întâlnire interactivă cu elevii și cadrele didactice de la şcolile nr. 1 şi 4 din municipiul Moreni, în cadrul proiectului de „Dincolo de aparenţe”.

Copiii au fost informați despre riscurile pe care le poate avea mediul virtual și despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea și combaterea criminalității informatice, îndeosebi a fenomenelor de hărțuire și abuz pe internet sub toate formele sale: agresiune verbală, calomniere, furt de date personale. De asemenea, elevilor le-au fost prezentate drepturile şi obligaţiile copilului, dimensiunile infracţionalităţii în care sunt implicaţi minorii şi modalităţile de prevenire a victimizării, răspunderea penală a minorului, precum şi consecinţele violenţei şi a delincvenţei juvenile.

Cu acest prilej, o persoană condamnată la executarea unei pedepse privative de libertate pentru săvârşirea de infracţiuni informatice le-a împărtăşit elevilor experienţa sa de viaţă, precum şi consecinţele faptelor săvârşite. Un singur click te poate duce spre pierderea libertății prin folosirea inteligenței în mod negativ!

dincolo de aparente moreni 2

„Sunt între voi, în momentul de față, dar urmează să mă întorc în spatele gratiilor. De ce sunt acolo? Pentru că am crezut că pot să păcălesc legea. Am crezut că merge și de data aceasta, cum se spune. Poate te aștepți să fii prins sau nu. Pot spune că nu am premeditat fapta mea. Am lucrat în sistemul bancar, sunt o persoană instruită, dar impulsivă. Am acționat în urma unui impuls, cuprins de sentimente negative, de furie, când am descoperit că nu mi se vor achita banii promiși, un comision ilegal, pentru un proiect de consultanță. Am fost bogat o clipă, dar apoi am pierdut tot, libertate, statut social, familie, prieteni.

Singura vină o port eu, nu există vina mediului, a familiei, am fost crescut și educat într-o familie normală, bună. I-am dezamăgit pe toți. Deși crezi că nu poți fi descoperit, există o lege a universului potrivit căreia primești ceea ce meriți. Am greșit, iar acum plătesc pentru fapta mea cu libertatea, ceea ce nu aș vrea să vi se întâmple și vouă. Cred în a doua șansă, sunt și realist, totodată, știu că această pată neagră din cazierul meu va fi umbra mea în viață, că nu voi putea, nici în țară, nici peste hotare, să nu fiu privit cu suspiciune. Totuși, vreau să-mi continui studiile, vreau să mă înscriu după ce voi fi eliberat la un master în economie”, le-a spus deţinutul elevilor de la Şcoala nr. 4 Moreni.

La rândul lor, copiii i-au adresat întrebări. Totodată, oamenii legii i-au consiliat cu privire la riscurile pe care le poate avea mediul virtual și despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea și combaterea criminalității informatice.

La finalul activității, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni, profesor Norica Vremăroiu, le-a adresat elevilor îndemnul de a învăța din această lecție de viață.

„Trebuie să învățăm că trebuie să ne asumăm greșelile. Cine greșește, plătește! Uneori, testele sunt mai grele, mai ales, când sunt testele vieții. Ne putem pierde libertatea dacă încălcăm prevederile legale. Trebuie să învățați că greșelile, de orice fel, se asumă. Discursului invitatului de astăzi din cadrul acestui proiect de prevenire a delicvenței juvenile este unul coerent, de calitate, al unei persoane instruite care și-a asumat greșeala săvârșită și plătește pentru fapta sa. Mai vreau să le transmit elevilor, tinerilor, că trebuie să fie foarte atenți la secunda aceea când își pot schimba radical și tot atât de nefast, destinul. Nefericirea este doar la un click distanță. Trebuie să fie foarte atenți să-și folosească inteligența în mod pozitiv, să nu treacă niciodată de partea răului! Acest lucru ni-l dorim pentru elevii Școlii Gimnaziale Nr. 4 Moreni! Este cea mai importantă lecție de viată pe care noi, profesorii lor, alături de inițiatorii acestui proiect vrem să le-o transmitem”!

Mădălina Zamfir

Adaugă un Comentariu

*