Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, martie 29, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » PREVENIRE: Infracţionalitatea, decodificată pentru copiii din judeţul Dâmboviţa

PREVENIRE: Infracţionalitatea, decodificată pentru copiii din judeţul Dâmboviţa 

prevenire politie 3

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa a lansat astăzi, 21 octombrie 2015, în colaborare cu partenerii tradiţionali, două campanii de prevenire ce se vor materializa în lecţii deschise, diferite de orele de curs tradiţionale, în timpul cărora copiii, de la preşcolari la liceeni, vor învăţa cum să stea departe de fenomenul infracţional.

„Dincolo de aparenţe”, de şapte ani în slujba elevilor dâmboviţeni

Proiectul „Dincolo de aparenţe” a intrat în cel de-al VII-lea an de implementare, dovedindu-şi de fiecare dată eficienţa. Practic, întâlnirile interactive dintre elevi şi diferite persoane private de libertate, femei şi bărbaţi, au provocat reacţii pozitive în comportamentul adolescenţilor, s-au dovedit a fi imboldul de care aceştia aveau nevoie pentru a nu se lăsa atraşi în anturaje suspecte şi activităţi ilegale.

„Pare o metodă de educaţie destul de dură. În realitate, este şi cea mai utilă. Drept urmare, este bine să se întâmple. Am văzut foarte mulţi elevi marcaţi, în sensul «Nu faceţi ca ei». Principala noastră menire este să-i învăţăm să respecte reguli, la orice vârstă”, a precizat prof. Sorin Ion – inspector şcolar general Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa.

„Dincolo de aparenţe” se derulează datorită eforturilor a şase parteneri: IPJ Dâmboviţa, Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, Penitenciarul de Femei Târgşor, Penitenciarul Găeşti, Inspectoratul Şcolar şi Universitatea Valahia din Târgovişte.

Copiii învaţă să schimbe lumea de când sunt la grădiniţă

În acest an şcolar, provocarea o constituie însă cel de-al doilea proiect de prevenire lansat astăzi – „Împreună schimbăm lumea”, fiindcă se adresează copiilor din două grădiniţe târgoviştene. Dacă rezultatele vor fi cele scontate, şi acesta va fi reeditat, ba chiar şi extins în judeţ, a spus inspectorul şef al IPJ Dâmboviţa – comisarul şef de poliţie Danil Zepişi.

„Este foarte pretenţios ceea ce vrem să facem, pentru că această grupă de vârstă trebuie privită de pe scăunelul acela micuţ pe care stă. Iniţial, eu am avut ceva reţineri în ceea ce priveşte acest proiect, nu pentru că n-ar înţelege aceşti copii ceea ce le explicăm, ci pentru că va fi o muncă extrem de grea”, a explicat comisarul feş Danil Zepişi.

Practic, prichindeii de la Grădiniţa Sfântul Francisc şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 15 din Târgovişte vor învăţa de la specialişti, prin joc, imagini şi poveşti, despre siguranţa rutieră, drepturile copilului şi regulile de comportare în societate. Aşa cum a punctat inspectorul şcolar general, nicio vârstă nu este nepotrivită pentru educaţie. Prin urmare, este bine că se încearcă această metodă pentru a-i familiariza pe copii, chiar de la grădiniţă, cu mersul lucrurilor în comunitate.

„Împreună schimbăm lumea” este un proiect pentru reuşita căruia se implică trei parteneri: IPJ Dâmboviţa, Inspectoratul Şcolar şi Organizaţia Salvaţi Copiii.

Prezenţi la masa dialogului, reprezentanţii şcolii, poliţiei şi mediului penitenciar au ajuns, astăzi, la concluzia că trebuie să iniţieze şi o campanie de informare şi prevenire pentru elevii de clasa a VIII din mediul rural, care sunt vulnerabili atunci când ajung la liceu în oraş.

Adaugă un Comentariu

*