Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Primarul Boriga vrea să pună capăt şantierului de la Biserica Geartoglu

Primarul Boriga vrea să pună capăt şantierului de la Biserica Geartoglu 

Întâlnire de gradul zero, astăzi, între primarul Gabriel Boriga şi ÎPS Nifon Mihăiţă, arhiepiscopul şi mitropolitul Târgoviştei, cu scopul de a găsi soluţii de sprijinire a lăcaşelor de cult din municipiu.

Întrevederea s-a finalizat cu o vizită în teren, mai precis pe şantierele deschise la Mănăstirea Stelea şi Biserica Geartoglu.

ÎPS Nifon a dorit să-i prezinte edilului stadiul lucrărilor la biserica centrală a lăcaşului monahal, investiţie care se apropie cu paşi repezi de final. Restaurarea picturii este pe ultima sută de metri şi urmează să se monteze pardoseala.

Mitropolitul a mărturisit primarului că s-a dorit ca, în acest timp, slujbele să fie oficiate la Biserica Geartoglu, aflată peste stradă. Din păcate, nu s-a putut, întrucât nici aceasta nu a depăşit stadiul de şantier, aşa că slujbele la Mănăstirea Stelea se vor ţine într-un cort. 

Situaţia Bisericii Geartoglu – cel mai vechi monument al Târgoviştei – este din păcate ceva mai complicată.

Şantier deschis de 10 ani

În vederea consolidării şi reabilitării, Biserica Geartoglu a fost trecută în administrarea Ministerului Culturii, titularul şi responsabilul de proiect, însă, în 10 ani, lucrările nu au fost finalizate. Banii au venit de la Bucureşti cu ţârâita, iar Primăria Târgovişte nu are pârghiile legale să investească în acest obiectiv.

Văzând situaţia la faţa locului, primarul Gabriel Boriga a promis că administraţia locală va căuta o soluţie pentru a urgenta lucrările de restaurare şi a putea reda Biserica Geartoglu în circuitul turistic.

Edilul promite că, în două săptămâni, va schimba tot, în ceea ce priveşte peisagistica. Acesta va fi primul pas, urmând să fie completat cu diligenţe pe lângă Ministerul Culturii, care are obligaţia să continue proiectul început în urmă cu 10 ani.

Adaugă un Comentariu

*