Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 18, 2022
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » PRO AGRO solicită Guvernului să demareze măsurile specifice în situaţia pestei porcine!

PRO AGRO solicită Guvernului să demareze măsurile specifice în situaţia pestei porcine! 

porci

Federaţia Naţională PRO AGRO solicită Guvernului să acţioneze urgent şi să dea undă verde proiectului de hotărâre postat în consultare publică, pentru modificarea legislaţiei prin care a fost aprobat programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor şi a tarifelor acestora, precum şi programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane aprobat în 2016.

„Semnalul de alarmă din județul Satu Mare impune Guvernului României să aprobe în regim de urgență actul normativ aflat în dezbatere publică și să demareze procedurile specifice în această situație.

Reamintim că în această boală focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme! În același timp, vă rugăm să aveți în vedere aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate – conform H.G. 1214/2009 modificată.

Lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Serviciile veterinare au muncit ani de zile pentru ieșirea porcului românesc în spațiul comunitar și la export. Această boală poate duce în faliment pe toți crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, se arată într-un comunicat remis de Asociaţia Naţională PRO AGRO.

Adaugă un Comentariu

*