Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROCEDURĂ: Guvernul le-a tăiat din… aripi executorilor judecătoreşti!

PROCEDURĂ: Guvernul le-a tăiat din… aripi executorilor judecătoreşti! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: unimedia.info)

Guvernul României a adoptat astăzi o ordonaţă prin care modifică dispoziţiile din Codul de Procedură Civilă referitoare la executarea silită, care nu va mai putea fi încuviinţată de către executorii judecătoreşti, atribuţie ce le fusese acordată în anul 2014.

De acum înainte, competenţa de a încuviința cererea de executare silită va reveni instanței judecătorești, care va efectua, astfel, un control judecătoresc preventiv asupra declanșării procedurii de executare silită propriu-zisă, ca garanție a respectării dreptului justițiabililor la un proces echitabil.

Prin actul normativ adoptat, Guvernul a pus de acord dispozițiile Codului de procedură civilă cu Constituția României, precum și cu decizia Curții Constituționale din decembrie 2015.

De asemenea, se revine la sistemul instituit prin Codul de procedură civilă, anterior amendării sale prin Legea nr. 138/2014, și în ceea ce privește regimul căilor de atac, în sensul că:
 Încheierea de admitere a cererii de încuviințare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac; rămân însă aplicabile dispozițiile referitoare la posibilitatea de a cere, pe calea contestației la executare, anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviințare a executării silite, dacă a fost dacă fără îndeplinirea condițiilor legale;
 Încheierea de respingere a cererii de încuviințare a executării silite poate fi atacată numai cu apel, exclusiv de creditor.

Încuviințarea executării silite – condiție esențială în angrenajul formalităților prealabile începerii executării silite propriu-zise – constituie o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită.

Adaugă un Comentariu

*