Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROCESIUNE: Moaştele Sf. Nifon, purtate cu smerenie şi credinţă prin inima Târgoviştei

PROCESIUNE: Moaştele Sf. Nifon, purtate cu smerenie şi credinţă prin inima Târgoviştei 

sf nifon 2

În prezenţa a circa 1.500 de credincioşi, ÎPS Nifon – Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei a oficiat, în Parcul Mitropoliei, Slujba Vecerniei Sfântului Ierarh Nifon. După consumarea acestui moment înălţător, au fost premiaţi elevii care s-au remarcat prin rezultate bune obţinute la olimpiadele de religie. În acelaşi cadru, ÎPS Nifon a oferit diplome şi profesorilor îndrumători. Mâine, vor fi recompensaţi olimpicii la celelalte materii, precum şi cadrele didactice care i-au pregătit.

sf nifon 4

A urmat apoi „Pelerinajul Tinerilor”. Racla cu moaştele Sfântului Nifon, purtată pe braţe de preoţi, a fost plimbată prin inima Târgoviştei, din Parcul Mitropoliei la Mănăstirea Stelea, Monumentul Brâncovenilor din Centrul Vechi, după care a fost instalată din nou în parc, în locul unde, mâine, vor trece să se închine Sfântului mii de credincioşi. ÎPS Nifon, preoţii şi militari din Garnizoana Târgovişte au fost însoţiţi în această procesiune de o mare de credincioşi.

sf nifon 1

Sf. Ierarh Nifon – Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti – este primul sfânt care a fost canonizat pe teritoriul ţării noastre. Sf. Nifon este cel care a reorganizat din temelii viaţa spirituală, morală şi culturală de la noi, deoarece pentru optima promovare a învăţăturilor creştine a înfiinţat două noi eparhii, la Râmnic şi la Buzău, a oferit exemplu de desăvârşită viaţă morală, cerând contemporanilor săi să-l urmeze cu stricteţe în trăirea principiilor evanghelice, şi a îndemnat la utilizarea celor mai noi mijloace de comunicare socială pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos. Astfel, datorită îndemnurilor şi strădaniilor sale, Voievodul Radu cel Mare a sprijinit tipărirea primului Liturghier ortodox din lume (1508), aici, la Târgovişte, de către Ieromonahul Macarie, operă continuată cu Octoihul (1510) şi Tetraevangheliarul (1512).

sf nifon 5 sf nifon 3 sf nifon 6

Adaugă un Comentariu

*