Știri, Muntenia-Sud, România|marți, aprilie 7, 2020
Sunteți Aici Home » ALEGERI » PROIECT: Certificatul fiscal ar putea deveni filtru suplimentar pentru candidații în alegeri

PROIECT: Certificatul fiscal ar putea deveni filtru suplimentar pentru candidații în alegeri 

Senatorul Valeriu Todiraşcu - Noua Republică - iniţiatorul proiectului legislativ (Foto: ziuanews.ro)

Candidații pentru alegerile parlamentare sau locale ar trebui să prezinte alegătorilor un certificat fiscal care să ateste că sunt buni platnici în relația cu statul, consideră senatorul Valeriu Todirașcu. Potrivit unei inițiative legislative a parlamentarului, candidații trebuie să facă dovada că firmele în care sunt implicați (ca asociați unici, persoane fizice, administratori, manageri sau membri în consiliile de administrație) sunt la zi cu plata taxelor și impozitelor.

Todirașcu speră ca printr-o asemenea măsură nu vor mai fi alese în funcții publice persoane care ”nu respectă minima cerinţă de a-şi plăti, pentru ei, pentru firmele proprii sau cele conduse de ei, dările obligatorii către statul pe care pretind că vor să îl servească”.

Aceasta este cea de-a doua inițiativă legislativă pe această temă pe care demnitarul vrea să o promoveze, anterior senatorii respingând o propunere cu un conținut similar.

În expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă, Todirașcu arată că în alegerile din 2012 partidele au susținut mulţi candidaţi care aveau probleme de integritate, unii dintre aceştia fiind aleși cu majorităţi confortabile de voturi, necunoscându-se problemele de integritate ale acestor persoane.

”Interesul naţional cere ca în funcţiile publice să fie promovaţi numai oameni integri şi competenți şi, cum fiecare partid afirmă că este călăuzit de interesul naţional şi nu de cel de grup sau personal, instituirea unui filtru sever privind candidaţii, la nivelul fiecărui partid, înainte de promovarea acestora, pare că ar fi de dorit de toate formaţiunile politice şi, cu siguranţă, ar fi benefic pentru statul român. Integritatea şi compatibilitatea cu funcţiile elective pot fi apreciate după conformarea fiecărei persoane la cerinţele statului ce vizează toţi cetăţenii săi.

Legea alegerilor parlamentare cere ca fiecare candidat să depună o declaraţie de avere şi o declaraţie de interese, prevedere inexistentă, însă, în legea alegerilor locale.

Pe baza acestor declaraţii se poate aprecia compatibilitatea persoanelor respective cu funcţiile publice, pentru a se evita alegerea în aceste funcţii a persoanelor care pot abuza de funcţie, în interesul propriu.

Aceste declaraţii nu îngrădesc dreptul persoanelor de a fi alese, dar furnizează informaţii după care partidele pot judeca şi evita susţinerea unor candidaţi incompatibili cu cerinţele de integritate şi furnizează, alegătorilor interesaţi şi presei, date despre onestitatea şi corectitudinea candidaţilor, pentru ca aceştia să fie votaţi în cunoştinţă de cauză”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Sursa: Prompt Media

Adaugă un Comentariu

*