Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROIECT: Patru monumente din cadrul Curţii Domneşti de la Târgovişte vor fi puse în valoare cu fonduri europene

PROIECT: Patru monumente din cadrul Curţii Domneşti de la Târgovişte vor fi puse în valoare cu fonduri europene 

alexandru oprea - liviu musat

Ansamblul Monumental Curtea Domnească din Târgovişte intră într-o nouă etapă de conservare, protejare, dezvoltare şi valorificare. Astăzi, 19 decembrie 2017, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a semnat cu ADR Sud Muntenia un contract de finanţare în valoare de 19.787.516,94 lei pentru atingerea acestor deziderate. Banii provin din Fondul European de Dezvoltare Regională – Programului Operaţional Regional 2014-2020.

„Vorbim despre restaurarea Curții Domnești, despre imaginea și puterea monumentelor celui mai amplu spațiu aulic de la sud de Munții Carpați. Vorbim despre o istorie reală, fascinantă, măreață și tragică totodată, ca și viața celor care și-au dus zilele între zidurile palatului domnesc. Peste Curtea Domnească au trecut, după cum știm și vedem cu toții, peste șase secole de istorie. Timpul a trecut necruțător, iar vechile zidiri medievale necesită imperioase intervenții de conservare și restaurare.

Prin proiectul al cărui contract de finanțare îl semnăm astăzi, demarăm restaurarea a patru importante monumente aflate în incinta Curții Domnești: Biserica Mare Domnească (zidită de Petru Cercel în anul 1584), Biserica-Paraclis (zidită spre mijlocul secolului al XV-lea), Biserica Sf. Vineri (datând tot din sec. al XV-lea) și Turnul Chindiei (ridicat în aceeași perioadă). Aceste monumente presupun intervenții complexe în ceea ce privește procesul de conservare-restaurare, iar experții angajați în acest proces au competența de a duce la bun sfârșit sarcina lor.

Consiliul Județean Dâmbovița se angajează să sprijine efortul tuturor celor implicați în acest proiect de importanță națională și europeană. Spun europeană pentru că Târgoviștea a fost, în Evul Mediu, una dintre capitalele recunoscute din Europa. Sperăm că nu s-a uitat acest lucru, pe care noi, astăzi, încercăm să-l facem vizibil prin monumente, cultură și tradiție.

Importanța istorică a monumentelor târgoviștene – subliniată permanent de arheologi, istorici și arhitecți – reprezintă un îndemn în plus spre o mai bună păstrare a lor. Însă Curtea Domnească are mai multe monumente care și ele, la rândul lor, trebuie restaurate. Cred că nu greșesc, afirmând cu tărie că istoria este elementul definitoriu al Târgoviștei. Ea ne reprezintă și, totodată, ne obligă.

Târgoviște nu este un oraș de provincie, este spațiul în care ne-am definit ca ţară. Anul viitor sărbătorim Centenarul Marii Uniri din 1918. Să ne aducem aminte, în preajma acestui uriaș eveniment, pe care avem obligația să nu-l marcăm cu festivisme, ci să-l consolidăm ca pe un reper ferm al conștiinței de neam, că Unirea de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul, a fost gândită aici, la Târgoviște – reședința sa și capitala țării sale”, a declarat Alexandru Oprea.

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Daniel Stan, a vorbit despre importanţa acestui proiect pentru Târgovişte, pentru istoria acestei cetăţi, pentru dezvoltarea turismului local.

„Mă bucur că un proiect de o mare valoare va contribui la dezvoltarea municipiului Târgovişte din punct de vedere turistic. Aşadar, felicit şi eu Consiliul Judeţean Dâmbovița pentru acest proiect şi să îi urez succes în implementare, pentru că a muncit mult pentru a se ajunge la semnarea contractului de finanţare. Desigur, o activitate deosebit de importantă va fi desfăşurată după momentul semnării contractului de finaţare şi eu am convingerea că va fi încununată de succes”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Despre importanţa acestui proiect a vorbit şi Liviu Muşat – directorul ADR Sud Muntenia. Acesta a spus că istoria neamului nostru se află la un moment de cumpănă, că îşi găseşte din ce în ce mai puţin loc în manuale, în orarul elevilor.Susţine Liviu Muşat căă orice preocupare de a păstra şi de a promova aceste valori ale trecutului nostru sunt binevenite în contextul în care unii încearcă să ne minimalizeze rolul ca popor, ca naţie.

„Remarc și apreciez, ca întotdeauna, preocupările constante și susținute ale administrației publice dâmbovițene, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei și, personal, ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – pentru conservarea acestui patrimoniu și pentru transmiterea lui generațiilor care vor veni, ca un dar modest cu ocazia centenarului Marii Uniri, pe care ne dorim cu toții ca, într-o adevărată uniune în cuget și-n simțiri, să-l sărbătorim anul viitor. Felicit toată echipa Consiliului Județean Dâmbovița pentru că a ajuns până aici, iar din partea Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia vă asigur că aveți tot sprijinul pentru a duce la bun sfârșit acest minunat proiect”, a spus Liviu Muşat.

La eveniment, au mai fost prezenţi: Alin Manole – vicepreşedinte CJ, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul judeţului, Ovidiu Cârstina -directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu – Arhiepiscopia Târgoviştei, consilieri judeţeni, oameni de cultură, reprezentanţi ai unităţii de implementare a proiectului.

Adaugă un Comentariu

*