Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROIECT: Români, vi se pregăteşte ceva! Drepturile de clienţi bancari vă vor fi reduse prin lege!

PROIECT: Români, vi se pregăteşte ceva! Drepturile de clienţi bancari vă vor fi reduse prin lege! 

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Protest public iniţiat de avocatul Marius Coltuc! Acesta susţine că proiectul privind modificarea legislaţiei privind clauzele abuzive ale băncilor, iniţiat de 17 parlamentari români, restrânge substanţial drepturile clienţilor, reducând legea la un „simulacru de protecţie în faţa abuzului de poziţie economică, golind-o de putere sancţionatorie. Contrar a ceea ce se întâmplă în alte ţări, unde politicienii încearcă şi, uneori, chiar reuşesc să promoveze şi să adopte legi care să vină în favoarea clienţilor bancari, la noi, lucrurile stau exact invers”, precizează Marius Coltuc. Proiectul a fost deja votat în Senat şi se află acum în dezbatere în Camera Deputaţilor.

„Acest abuz pe cale de a fi legiferat prevede, printre altele introducerea procedurii prealabile pentru consumator, de sesizare doar a ANPC-ului, excluzând Comisariatele Regionale de Protecţie a Consumatorilor şi judecarea proceselor la sediul principal al comerciantului. Aceste prevederi, in sine, sunt incalcari ale liberului acces la justitie si o ingreunare pentru consumatorii din provincie in litigiile lor cu profesionistii, in totala disonanta cu Directiva Consiliului Uniunii Europene 2003/8/CE privind îmbunătățirea accesului la justiție. O alta prevedere se refera la faptul ca asociatiile pentru protectia consumatorilor nu mai pot formula actiuni in incetare cu efecte erga omnes, ci doar actiuni individuale, similare cu cele pe care legea le permite consumatorilor actionind separat”, explică Marius Coltuc.

Potrivit avocatului, modificarile cele mai grave şi mai frapante sunt:

1. Toate hotaririle pronuntate in baza Legii nr. 93/2000 vor avea efecte doar pentru viitor. Nu mai este posibila restituirea prestatiilor nedatorate.
2. Clauzele relative la costul creditarii nu mai pot fi analizate sub raportul caracterului abuziv. Daca aceste clauze sunt neclare, consumatorul sau ANPC nu va putea cere decit lamurirea clauzei, nu si eliminarea din contract.
3. Nulitatea absoluta este inlocuita cu anularea sau cu modificarea contractului. Daca nu s-a formulat actiunea in trei ani de la data contractului, aceasta nu se mai poate formula, pentru intervenirea prescriptiei. ANPC nu mai are instrumentul legal pentru a cere sanctionarea contraventionala a profesionistului abuziv.
4. Consumatorul nu mai poate pretinde ca o clauza abuziva este fara de efect in ce-l priveste, nici macar in situatia in care acest lucru este constatat de autoritati. Nu mai poate cere nici nulitatea acesteia, ci numai analiza caracterului abuziv.
5. Hotarirea instantei, chiar si in cazul in care actiunea apartine ANPC, nu mai are efecte erga omnes (fata de toti consumatorii si fata de toate contractele-tip ale profesionistului), ci numai fata de contractul ”dedus judecatii”.
6. Asociatiile pentru protectia consumatorilor nu mai pot formula actiuni in incetare cu efecte erga omnes, ci doar actiuni individuale, similare cu cele pe care legea le permite consumatorilor actionind separat.

parlamentari initiatori clauze bancare

Adaugă un Comentariu

*