Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROPUNERE: 2018 ar putea fi declarat „Anul european al patrimoniului cultural”

PROPUNERE: 2018 ar putea fi declarat „Anul european al patrimoniului cultural” 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.transylvanet.org)

Comisia Europeană a transmis Parlamentului European și Consiliului UE propunerea ca 2018 să fie declarat „Anul european al patrimoniului cultural”, pentru promovarea unui sentiment comun de istorie și identitate în Europa. Potrivit ec.europa.eu, vor fi organizate campanii de sensibilizare, educare și informare în toată Europa.

Totodată, se vor căuta răspunsuri la provocările survenite din micșorarea bugetele publice pentru cultură, scăderea participării la activități culturale tradiționale, presiunile de mediu asupra siturilor de patrimoniu, evoluția lanțurilor valorice și transformarea digitală. Va fi promovată și conservarea patrimoniului ca element-cheie al politicilor externe, căutându-se modalități de reacție la distrugerea acestuia în zonele de conflict.

„Patrimoniul nostru cultural este mai mult decât amintirea trecutului nostru, este cheia viitorului nostru. Un An european dedicat va fi o oportunitate de a reaminti importanța economică și socială a patrimoniului cultural și de a promova excelența europeană în acest sector. Fac apel la Parlamentul European și Consiliu să sprijine propunerea noastră și invit toate părțile interesate să contribuie la transformarea acestui an într-o poveste de succes”, a declarat Tibor Navracsics – comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Adaugă un Comentariu

*