Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » PROPUNERE: Premii, sporuri şi măsuri pentru protecţia personalului medical şi sanitar-veterinar

PROPUNERE: Premii, sporuri şi măsuri pentru protecţia personalului medical şi sanitar-veterinar 

Foto: mondonews.ro

Toate unitatile publice si private vor acorda premii individuale, sporuri si masuri pentru protectia salariatilor, conform proiectului de Contract Colectiv de Munca (CCM) pentru sectorul „Sanatate. Activitati sanitar-veterinare”, care a fost publicat spre consultare. Ministrul pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a precizat ca prevederile documentului ar putea fi aplicate tuturor unitatilor publice sau private de la nivelul intregului sector, indiferent daca acestea au semnat sau nu CCM, potrivit infoinstitutii.ro.

Sub incidenta prevederilor contractului colectiv de munca ar putea cadea inclusiv medicii de familie, medicii veterinari si stomatologii, dar si personalul spitalelor private, nesemnatari ai CCM.

„Solicitarea de extindere a prevederilor CCM la nivelul intregului sector de activitate se afla printre revendicarile avansate de Sanitas, in cadrul protestelor organizate in aceste zile. Departamentul de Dialog Social a luat act de solicitarea sindicalistilor si a demarat, conform legii, procedura de informare publica tuturor actorilor interesati de posibila extindere a aplicabilitatii prevederilor CCM la nivelul intregului sector de activitate. Este foarte important pentru mine, dar in special pentru pastrarea calitatii relatiilor sociale, ca toti cei interesati sa fie informati de ceea ce se intampla si, prin intermediul partenerilor sociali sau individual, sa-si transmita punctul de vedere”, a declarat Aurelia Cristea.

Ministrul pentru Dialog Social a subliniat ca departamentul pe care il conduce a demarat procedurile in vederea convocarii Consiliului National Tripartit (CNT), singurul organism care poate decide, potrivit legii, extinderea aplicabilitatii CCM la nivelul intregului sector, fiind solicitat si un punct de vedere din partea Ministerului Justitiei, cu privire la regulamentul si procedura de extindere a CCM la nivelul intregului sector.

La capitolul „Salarizare si alte drepturi salariale”, este prevazut ca salariile se platesc inaintea oricaror altor obligatii banesti ale angajatorului si ca acesta din urma nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul colectiv de munca sub salariul de baza actual prevazut de lege pentru postul pe care este incadrat salariatul.

Sumele aferente cheltuielilor de personal vor fi negociate de administratie si sindicate inaintea negocierii contractelor de prestari servicii semnate cu Casele judetene de asigurari de sanatate, pentru a acoperi integral si la timp cheltuielile cu personalul angajat in unitate.

 

Adaugă un Comentariu

*