Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, decembrie 6, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » PROTECŢIE: Sistem european de avertizare timpurie în caz de furtună şi inundaţii la malul mării

PROTECŢIE: Sistem european de avertizare timpurie în caz de furtună şi inundaţii la malul mării 

Foto: www.sighet247.ro

O cameră cu vedere la mare este considerată de mulți un lux. Însă în condiții de furtună și de inundații, aceeași vedere poate deveni înfricoșătoare. Două proiecte finanțate de UE asigură protecția cetățenilor și a locuințelor acestora prin crearea unui sistem de avertizare timpurie în caz de furtună de coastă și a unui sistem care oferă asistență autorităților locale, constructorilor și dezvoltatorilor în vederea unei planificări raționale.

Coordonatorul proiectului, Paolo Ciavola din cadrul Universității din Ferrara, Italia, a explicat că sistemul de avertizare timpurie este suficient de flexibil pentru a fi aplicat mai multor zone de coastă variate.

Sistemul se bazează pe un cod cu sursă deschisă. Acesta oferă informații privind valurile și mareea, precum și informații morfologice mai detaliate pentru anumite zone, de la Ravenna (Marea Mediterană) până la Varna (Marea Neagră) și de la coasta poloneză a Mării Baltice până la coasta belgiană a Mării Nordului.

Acest pachet de instrumente software include un sistem de asistență decizională. Factorii de decizie trebuie numai să introducă condițiile cu care se confruntă.

Adaugă un Comentariu

*