Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » PROVOCARE: Două studente au lansat la Londra o campanie de promovare a României. Alătură-te şi tu!

PROVOCARE: Două studente au lansat la Londra o campanie de promovare a României. Alătură-te şi tu! 

studente londra 1

Două românce studente la Universitatea Westminster din Londra lansează campania „Fight stereotypes. United for change”, prin care oferă britanicilor ocazia să cunoască România şi pe români, în replică la atacurile presei şi a guvernului britanic împotriva emigranţilor din Europa de est.

Una dintre metodele prin care Andreea şi Bianca vor promova imaginea României şi a românilor va porni în mediul online. Această etapă a campaniei aduce invitaţia concretă adresată tuturor românilor să posteze pe pagina lor de Facebook o fotografie care surprinde un loc, o tradiţie, un obicei care surpinde esenţa României, însoţită de hashtag-uri precum: united4change; fightstereotypes; mediaVs.change. Participantii sunt rugaţi să nominalizeze cel puţin trei prieteni care să le urmeze exemplul.

Pentru cele două studente, Ziua Natională a României a venit cu mult entuziasm şi optimism la Londra. Acestea au hotărât să meargă în Trafalgar Square din centrul oraşului împreună cu câţiva prieteni şi zeci de baloane colorate pentru a împărtăşi bucuria de a fi român cu toţi cei prezenţi.

Deşi se împlineşte un an de la eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi cele privind dreptul la rezidenţă, autorităţile, presa şi unele organizaţii precum Migration Watch, din Marea Britanie, continuă să acrediteze ideea că cetăţenii din România şi Bulgaria vor invada Marea Britanie. Punctul culminant al acestei dezbateri controversate îl reprezinte comentariul adresat de Nigel Farage, liderul Partidului UKIP.

“Orice persoană obiectivă ar fi perfect îndreptăţită să se îngrijoreze dacă un grup de români i-ar deveni brusc vecini. Nu vreau să locuiesc lângă ei”, declara acesta.

Nigel Farage mai susţine că oamenii ar prefera să locuiască lângă un grup de germani, decât de români.

Modul în care media şi politicienii au abordat acest subiect pune presiune atât pe Românii din Marea Britanie cât şi pe liceenii români care pot fi posibili viitori studenţi în Regatul Unit. De exemplu, sondajul realizat în liceele din judeţul Dâmboviţa arată că 61% din cei care au răspuns nu vor să vină să îşi continue studiile universitare în Anglia, 53,10% fiind descurajaţi de neprietenoasă promovată în media.

De aceea, Bianca Roşu şi Andreea Caraveteanu, cu sprijinul lui Tomescu Tommy, Co-preşedintele Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor, au hotărât să lanseze Campania „Fight stereotypes. United for change” .

studente londra 2

Bianca Roşu, Fondatorea şi Editorul blogului „PR is the new Black” mărturiseşte:

“Am simţit că vocea noastră poate fi auzită atunci când am văzut 50.000 de vizualizări în numai trei săptămâni de la postarea articolului «How do Brits see Romanian students». Ne dorim că această campanie să aibă un efect pozitiv asupra imaginii românilor de pretutindeni”.

Andreea Caraveteanu, fondatoarea campaniei „We are Romanians So we can” din 2013, îşi extinde initiativa de a promova valorile româneşti în Marea Britanie prin crearea campaniei „Fight stereotypes. United for change” împreună cu Bianca.

“Putem construi o imagine mai bună pentru România în Europa şi în lume. Ţara noastră are toate atuurile, aşa cum va demonstra şi campania aceasta. Personal, am fost motivată de modul în care românii au reacţionat în timpul alegerilor prezidenţiale. Atunci am simţit cu adevărat că fac parte dintr-o familie minunată pentru care noi, tânăra generaţie, merită să luptăm pentru a schimbă ceva. Nu vom mai accepta să fim etichetaţi sau respinşi de nimeni. Ne vom folosi de creativitate, bun simt şi diplomaţie pentru a ne exprima opinii bine argumentate. Să fim uniţi se va transforma din cliseu in realitate”.

Pentru a verifica dacă media reflectă cu adevărat viziunea societăţii britanice, studentele au consultat opinia oamenilor de rând din Londra. Unul dintre răspunsurile primite a venit din partea Alexei Nash, studentă britanică la acelaşi curs cu încă şapte colege românce.

„De ce studiaţi atât de tare?! Pe bune acum, toţi studenţii români adoră să înveţe, ceea ce ne face pe noi, britanicii, să nu cădem într-o lumină tocmai bună. Engleza lor este mai bună decât a mea. Şi nu glumesc. Sunt incredibil de buni la gramatică, deşi eu sunt britanică şi studiez engleză dintotdeauna! Serios, sunt nişte adevăraţi zei care vorbesc cu atâta uşurinţă mai multe limbi străine. Ei ştiu totul despre orice domeniu, iar eu abia dacă ştiu ceva. Sunt foarte ambiţioşi şi învaţă întotdeauna informaţii în plus. Orice român pe care l-am cunoscut este surprinzător de bun şi de drăguţ. Sunt nişte oameni puternici şi ambiţioşi, care rămân la fel de drăguţi chiar şi atunci când dau de persoane ignorante şi pline de prejudecăţi. Iubesc să am colegi români la facultate, chiar îmi oferă o experienţă specială în această perioada a studenţiei”.

Bianca-Madalina Rosu are 20 de ani si este studenta in anul 2 la Relatii Publice si Publicitate, Universitatea Westminster in Londra. Este din Bacau si a absolvit “Colegiul National “Gheorghe Vranceanu”.

Andreea Caraveteanu are 22 de ani si este studenta in anul 3 la Relatii Publice, Universitatea Westminster. Este din Racari, Dambovita si a absolvit ‘Colegiul National Ienachita Vacarescu’ din Targoviste.

PR is the new Black poate fi gasit:

Blog: http://pristhenewblackk.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/PRisthenewBlack

Twitter: @pristhenewblack

 

Adaugă un Comentariu

*