Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 18, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » PSIHOLOG: Ce se află în spatele apetitului ridicat pentru cumpărături?

PSIHOLOG: Ce se află în spatele apetitului ridicat pentru cumpărături? 

Sursa foto: scms.machteamsoft.ro

Dependenţa de cumpărături este o tulburare psihică, fiind asimilată de către specialişti cu adicţia de droguri, alcool, jocuri de noroc sau mâncatul compulsiv şi apare pe fondul unor carenţe afective din copilărie sau pe fondul evenimentor traumatizante petrecute la maturitate.

“Oamenii încearcă să compenseze lipsa afectivităţii, lipsa atenţiei sau lipsa aprecierii, umplând golul interior cu obiecte, chiar dacă le sunt sau nu folositoare. În spatele acestei dependenţe se află depresia, anxietatea, sentimentele de culpabilitate, tulburările de personalitate (de exemplu, tulburarea borderline are ca simptom cumpărăturile excesive).

Când sunt reduceri sau oferte gratuite, se pot observa foarte uşor persoanele cu aceste comportamente compulsive, fiindcă nu au capacitatea de a rezista tentaţiei ofertelor şi au nevoie de ajutor specializat”, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

Potrivit acesteia, dependenţa de cumpărături în timpul reducerilor este puternic influenţată de procesul de imitare.

“Aceste strategii de marketing au în spate mecanisme psihologice, iar dorinţa românului de a imita este foarte mult exploatată de vânzători. Mai mult, comercianţii mai folosesc şi alte arme de influenţă, precum reciprocitatea sau raritatea. Reciprocitatea face referire la obligaţia de a întoarce favoarea. Spre exemplu, când un vânzător îţi oferă un produs la un preţ foarte mic sau chiar gratuit, oamenii simt instinctiv nevoia de a se revanşa pentru „favoarea” primită. Acest lucru îi împinge pe mulţi români să cumpere mai mult decat de obicei de la acelaşi comerciant. Societatea ne-a educat în această direcţie, şi anume să întoarcem favorurile şi să nu oferim necondiţionat”, afirmă psihologul Iuliana Fűlaș.

Adaugă un Comentariu

*